Greşelile pe care le fac părinţii în administrarea medicamentelor la copii

La fiecare opt minute, unui copil îi sunt administrate în mod necorespunzător medicamente.
Greşelile pe care le fac părinţii în administrarea medicamentelor la copii

Studiile de până acum indicau că în spitale sunt comise frecvent erori în administrarea medicamentelor pentru pacienţi, dar iată că un nou studiu publicat în Jurnalul de Pediatrie din Statele Unite arată că acest lucru se întâmplă frecvent şi la domiciliul bolnavilor. Astfel, la fiecare opt minute, unui copil îi sunt administrate în mod necorespunzător medicamente.

Una dintre cele mai comune greşeli pe care părinţii le comit atunci când dau medicamente copiilor lor este de a da acelaşi medicament de două ori. Aceasta înseamnă că părinţi nu îşi notează ce medicament i-au administrat copilului şi exact momentul când i l-au dat. Din fericire această eroare comună nu duce de multe ori la accidente grave.

Potrivit studiului, unui număr de 696.937 de copii sub 6 ani li s-au dat acasă medicamente întrun mod greşit. Acest lucru înseamnă că, la fiecare 10.000 de oameni, 26.4 persoane comit erori de medicaţie anual. Datele au fost preluate din baza de date a Sistemului Naţional american pentru cazurile de otrăvire.

De asemenea, studiul constată că aceste erori de medicaţie se întâmplă cel mai frecvent la copiii mai mici ca vârstă, deoarece copiii mai mari pot aminti părinţii lor dacă au luat deja medicamentul.

Printre tipurile de medicamente care sunt de obicei implicate în aceste erori sunt analgezicele, antipireticele (împotriva febrei), medicamente contra tusei şi răcelii.

Cele mai frecvente erori de medicaţie realizate la domiciliu sunt:

  • Administrarea de două ori a medicamentului (27% din cazuri)
  • Dozarea incorectă
  • Citirea incorectă a gradaţiilor unităţii de măsură specifice medicamentului
  • Administrarea unui alt medicament

Cercetătorii consideră ca erorile respective ar fi uşor de evitat. 93,5 % dintre aceste greşeli pot fi corectate la domiciliu fără a mai fi nevoie de a merge la un spital sau o clinică. 5,1 % din aceste erori necesită însă ulterior o vizită la medic sau chiar o internare datorită medicaţie greşite. Din păcate există şi cazuri de deces în rândul copiilor atribuite administrării greşită a medicamentelor.

Unul dintre realizatorii studiului menţiona: Aceste erori sunt neintenţionate, în cele mai multe cazuri părintele este prea ocupat cu treburile casei sau se întâmplă înainte de culcare când părinţii care au mai mulţi copii încearcă să-i trimită pe toţi la culcare. Mama vine şi-i dă copilului o doză, iar apoi vine şi tatăl care-i mai dă o doză. Mai târziu, ei vorbesc unul cu altul şi realizează eroarea comisă. Noi nu dăm vina pe nimeni, dar câteva momente de concentrare, o atenţie mai mare acordată administrării medicamentelor la copii poate reduce aceste erori pe viitor.

Tags:
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică