Gravidele care fac cezariană sub anestezie generală, mai expuse riscului de depresie postpartum

Una din nouă femei se confruntă cu depresia postpartum. Un nou studiu arată că anestezia generală ar putea avea un rol în apariţia acestei afecţiuni.
Gravidele care fac cezariană sub anestezie generală, mai expuse riscului de depresie postpartum

Potrivit unui nou studiu publicat recent în revista de specialitate Anesthesia and Analgesia, gravidele care sunt supuse anesteziei generale în timpul operaţiei de cezariană ar avea un risc mai mare de a se confrunta cu depresie postpartum, gânduri suicidare sau de autovătămare. Explicaţia cercetătorilor ar fi că anestezicul folosit ar putea împiedica sau întârzia procesul de alăptare şi, implicit, atingerea piele-pe-piele a mamei cu nou-născutul.


De asemenea, anestezicul poate duce la dureri sau alte simptome neplăcute după naştere, susţine dr. Jean Guglielminotti, autorul principal al studiului şi asistent ATI la Universitatea Columbia.

Experţii au analizat, pe o perioadă de şapte ani, între 2006 şi 2013, peste 400.000 de gravide, dintre care aproape 35.000 au fost sub anestezie generală în timpul travaliului.

Astfel, ei au observat că 1.158 dintre gravidele anesteziate s-au confruntat ulterior naşterii cu depresia postpartum, necesitând ajutor medical de specialitate. De asemenea, s-a constatat că gravidele anesteziate au un risc cu 54% mai crescut de a se confrunta cu tulburări emoţionale şi cu 90% mai mare de a dezvolta gânduri suicidare, în comparaţie cu gravidele care au făcut epidurală sau anestezie locală.

Important de menţionat însă este faptul că gravidele care au făcut cezariană sub anestezie generală aveau o vârstă mai înaintată şi erau afroamericane.

Cercetătorii atrag însă atenţia că aceste descoperiri nu sugerează neapărat o legătură de cauzalitate între anestezia generală şi depresia postpartum.

„Nu vrem să se creadă că anestezia generală este ceva rău. În cazurile urgente, când cezariana este necesară şi gravida sau fătul prezintă complicaţii, anestezia generală este chiar indicată. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să apelăm mereu la această procedură, fără să fie nevoie”, adaugă dr. Guglielminotti.

Anestezia generală presupune adormirea completă a pacientei, ceea ce înseamnă că nu poate vedea, auzi, simţi sau nu îşi poate aminti ceea ce s-a întâmplat în sala de naşteri. De asemenea, anestezia generală presupune şi întârzierea momentului în care mama îşi vede şi atinge nou-născutul, iar asta, cred experţii, ar putea fi una dintre cauzele apariţiei depresiei postpartum.

Potrivit statisticilor, numărul cezarienelor aproape că s-a dublat la nivel mondial în ultimii 20 de ani. Cât priveşte datele referitoare la incidenţa depresiei postpartum, această afecţiune este prezentă la una din nouă femei, potrivit Centers for Disease and Prevention (CDC).

Recomandări: