Grăsimi hidrogenate în pizza, prăjituri şi merdenele în loc de lactate în România

Au fost verificate 708 unităţi alimentare (patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante, fast-food-uri) de către experţi. Iată ce nereguli s-au găsit.
Grăsimi hidrogenate în pizza, prăjituri şi merdenele în loc de lactate în România
O alimentaţie bazată pe grăsimi nesănătoase ne poate îmbolnăvi, foto 123rf.com

O prăjitură, o pizza sau o merdenea ori un covrig – toate acestea reprezintă pentru români ”alegeri fericite”, alegeri la îndemână, însă nu neapărat şi alegeri sănătoase chiar dacă producătorii declară cu mâna pe etichetă că au folosit numai ingrediente naturale, cum este laptele sau produsele pe bază de lapte, de exemplu. Asta ca să nu mai vorbim că de multe ori de acest răsfăţ au parte şi copiii, dar şi persoanele ce suferă de diverse afecţiuni cronice.

Problema este următoarea, chiar şi persoanele care citesc cu atenţie eticheta pot fi păcălite atunci când producătorul, patiserul, pizzeria etc declară că ingredientele folosite sunt naturale. Să fim serioşi, telemeaua de vacă este un produs comun în România, nu ne-am gândi la orice oră din zi şi din noapte că poate fi contrafăcut cu grăsimi hidrogenate.

Conform informaţiilor oferite pe site-ul Ministerulului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), un control efectuat de către experţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Autorităţii Naţionale pentru protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară în primul trimestru din 2019 în 709 unităţi de pe tot teritoriul României s-a lăsat cu amenzi în valoare totală de 1.782.200 lei.

Din 708 unităţi din România verificate, 285 substituie laptele cu specialităţi din grăsimi hidrogenate

În lunile ianuarie, februarie şi martie anul curent au fost verificate 708 unităţi, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare. Conform informaţiilor puse la dispoziţie de MADR din totalul celor 708 unităţi de alimentaţie publică verificate (din Bucureşti şi din toate reşedinţele de judeţ), un număr de 285 de unităţi (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialităţi obţinute din grăsimi hidrogenate. Mai exact, nu respectă ingredientele de pe etichete. Deşi conţineau specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, unele produse finite (patiserie/cofetărie/fast-food) au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziţia acestor produse alimentare.

Amenzi de 1.782.200 lei pentru unităţile găsite cu nereguli

Unităţile în care s-au constatat nereguli au fost sancţionate, mergându-se până la suspendarea activităţii timp de 30 de zile pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare şi interzicerea temporară a desfăşurării activităţii în vederea autorizării/remedierii deficienţelor şi distrugerea mărfurile neconforme. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.782.200 lei şi au fost emise 177 sancţiuni cu avertisment.

Substituirea laptelui cu grăsimi hidrogenate – un fenomen în scădere în România?

Deşi procentul este îngrijorător – 40 la sută dintre unităţile controlate în primele trei luni ale anului curent au substituit laptele cu grăsimi hidrogenate experţii în alimentaţie care s-au ocupat de aceste controale au constatat însă şi o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate în comparaţie cu anul 2018, când procentul a fost de 74%.

Evită incendiile de Paşte!
Evită incendiile de Paşte!
Recomandări: