Gestul simplu care ar putea preveni îmbolnăvirea ficatului

23.02.2021
Gestul simplu care ar putea preveni îmbolnăvirea ficatului

Îmbolnăvirea ficatului survine pe fondul alimentației dezechilibrate și a consumului de alcool, responsabile de apariția inflamațiilor. Un nou studiu arată însă că un gest simplu precum mersul pe jos sau pe banda de alergare poate reduce nivelurile acestor inflamații care afectează funcția hepatică.

Oamenii de știință de la Universitatea din Newscastle au arătat că activitatea aerobică la cobai – mers pe banda de alergare, timp de 30 de minute, de 3 ori pe săptămână – a redus nivelurile de inflamație în ficat.

De asemenea, s-a observat o scădere a riscului de tumori hepatice și o îmbunătățire în ceea ce privește grăsimea acumulată în celulele ficatului.

Așteptăm să vedem dacă studiile ulterioare vor demonstra faptul că un plan de exerciții fizice de nivel moderat ar putea să ajute la reducerea riscului de cancer hepatic în rândul oamenilor, cu precădere pentru cei bătrâni și fragili, care ar avea probleme cu exercițiile mai grele, a declarat profesorul Derek Mann, coautorul studiului.

Inflamațiile provoacă îmbolnăvirea ficatului

Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar începe să dea rateuri și asta se vede în nivelul inflamațiilor din corp. Dacă inflamațiile persistă în organism pe perioade îndelungate, atunci țesuturile sunt afectate și mai predispuse la apariția și proliferarea celulelor maligne.

Studii precedente ale savanților de la Universitatea din Newscastle au arătat că inflamațiile cronice sunt asociate cu un proces accelerat de îmbătrânire celulară.

Asta se traduce în subțierea și pierderea elasticității pielii, dar și în scurtarea telomerilor. Cei din urmă sunt structuri protectoare aflate la capetele cromozomilor și au rolul de a preveni apariția tumorilor. Atunci când telomerii suferă modificări, automat organismul este mai fragil și riscul de cancer este mai mare.

Cercetarea a fost finanțată de Cancer Research din Marea Britanie și publicată în revista The Journal of Immunology.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă