Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență

Află care este cel mai bun fruct pentru a reduce riscul de Alzheimer!
12.08.2022
Fructul delicios din România care te-ar putea feri de Alzheimer și demență
European old man and womAflă care este cel mai bun fruct pentru a reduce riscul de Alzheimer!

Boala Alzheimer este unul dintre cele mai mari amenințări la adresa stării de sănătate a omului modern. Alzheimer este un tip de demență care afectează memoria, gândirea și comportamentul. De altfel, Alzheimer este cea mai frecventă cauză pentru instalarea demenței, fiind responsabilă pentru 60-80 la sută dintre cazurile de demență.

La ora actuală, se estimează că cel puțin 24 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de Alzheimer. Boala apare preponderent după vârsta de 65 de ani. Cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt pe deplin cunoscute.Riscul de boală crește odată cu înaintarea în vârstă și este asociat cu istoricul familial de boală, depresia netratată și bolile cardiovasculare.

Alzheimer este o afecțiune progresivă, care debutează prin mici tulburări de memorie. Pe măsură ce boala avansează, aceasta afectează structuri multiple de la nivel cerebral ceea ce poate crea confuzie, probleme de orientare, tulburări de mers, de vorbire, halucinații, tulburări de personalitate sau anxietate.

La ora actuală, există o mulțime de cercetări care urmăresc să pună în evidență evoluția bolii și să stabilească un tratament. Un compus care ar putea preveni boala Alzheimer se găsește în căpșuni.

Este vorba despre pelargonidină care a fost asociată cu un număr mai mic de încurcături neurofibrilare tau. Acestea sunt o marcă a bolii Alzheimer și apar ca urmare a modificărilor anormale ale proteinelor tau care se acumulează la nivel cerebral.

Cercetătorii de la Centrul Rush pentru Boala Alzheimer, din Chicago, presupun faptul că pelargonidina din căpșuni are proprietăți antiinflamatorii și poate contribui la reducerea cu succes a neuroinflamației.

Această substanță cu potențial benefic se găsește și în fructele de pădure, dar în căpșuni, există o concentrație mai mare de pelargonidină.

Studiile continuă, însă un gest simplu pentru sănătatea cerebrală ar fi creșterea consumului de fructe de pădure și mai ales de căpșuni. Căpșunile au o mulțime de beneficii pentru sănătate: conțin vitamina C, fibre, potasiu și au doar 33 de calorii pe suta de grame.

Consumul de căpșuni este asociat și cu reducerea riscului de cancer, a hipertensiunii, dar și cu protecția cardiovasculară și creșterea nivelului colesterolului bun.

Surse: www.nhs.uk

https://www.newswise.com/articles/strawberries-may-fend-off-alzheimer-s

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet