Fructele şi legumele imperfecte dar super sănătoase, un mare succes în Canada

Oamenii tind să aleagă produsele care arată cel mai bine, iar agricultura la scară industrială face loc pentru din ce în ce mai puţine produse cu defecte estetice.
Fructele şi legumele imperfecte dar super sănătoase, un mare succes în Canada

Oamenii tind să aleagă produsele care arată cel mai bine, iar agricultura la scară industrială face loc pentru din ce în ce mai puţine produse cu defecte estetice. Totuşi, din ce în ce mai multe magazine din lume au decis să lupte împotriva risipei de hrană promovând tocmai produsele urâte, pe care le vând la preţuri mai mici.

Un lanţ de supermarketuri din Canada le oferă clienţilor fructe şi legume cu defecte şi pete, la un preţ cu 30% mai mic decât cele aşa zis “normale”.

O campanie sub numele “Naturally Imperfect” a început în martie anul trecut doar cu mere şi cartofi. Cererea a fost atât de mare, încât supermarketul a decis să întroducă mai multe opţiuni de fructe şi legume. Campania încearcă să îi convingă pe consumatori să lase la o parte criteriul estetic şi să fie mai responsabili atunci când vine vorba despre risipa alimentară.

Toate produsele vândute prin campania Naturally Imperfect ar fi fost folosite doar pentru producerea sucurilor, sosurilor şi supelor. Directorul supermarketului, Dan Branson, a explicat că acest tip de initiativă este un câştig ambele categori, producători (evită astfel risipa unei recolte substandardele pieţii) şi consumatori (cumpără produse la fel de gustoase şi sănătoase la un preţ redus).

Clienţii şi-au dat seama că vor primi aceeaşi aromă şi beneficii nutriţionale în ciuda aparenţei alimentelor. Printre produsele cele mai căutate se numără merele cu pete şi imperfecţiuni şi morcovi cu forme stranii.

În 2014, un lanţ de supermarketuri din Franţa a lansat un program similar numit „Inglorious Fruits and Vegetables”, în încercarea de a combate risipa alimentară.

Potrivit unui raport realizat de Natural Resources Defense Council, doar în Statele Unite se irosesc anual 40% din totalul de alimente, iar mare parte din aceste pierderi se datorează şi fructelor şi legumelor care rămân nevândute.

În ceea ce priveşte România,  Eurostat arată că, anual, sunt aruncate 2,5 tone de alimente bune de mâncat, dintre care legumele, fructele, peştele şi mezelurile se află în topul produselor aruncate.

Ce boală ascunde pofta de ciocolată
Ce boală ascunde pofta de ciocolată
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă