Fericirea…cel mai bun medicament?

De secole întregi, oamenii de ştiinţă s-au intrebat dacă anumite stări de spirit, cum ar fi fericirea, influenţează în vreun fel sănătatea fizică a oamenilor. Se pare că un biolog a găsit în sfârşit raspunsul.
06.12.2013
Fericirea…cel mai bun medicament?

De secole întregi, oamenii de ştiinţă s-au intrebat dacă anumite stări de spirit, cum ar fi fericirea, influenţează în vreun fel sănătatea fizică a oamenilor. Se pare că un biolog a găsit în sfârşit răspunsul.

Atunci când era încă un medic rezident, Steve Cole avea un hobby: încerca să le găsească posibililor cumpărători de artă cea mai potrivită piesă, pe măsura aşteptărilor acestora.  Pe lângă faptul că această „sarcină” era o activitate plăcută pentru el, dat fiind marea sa atracţie pentru frumos, recunoaşte că îi făcea mare plăcere şi avea o imensă satisfacţie să vadă cum artiştii buni îşi găsesc exact persoanele care să le aprecieze cu adevărat munca.

La momentul respectiv, experimentul nu a fost nimic mai mult decât o cercetare pentru sine, în scopul artei. Dar cele mai recente descoperiri l-au făcut pe Cole – acum profesor la Centrul Psihoneuroimunologie de la Universitatea din California, Los Angeles – să se întrebe dacă nu cumva bucuria şi sentimentul de bunăvoinţă, pe care le-a resimţit în acea perioadă, ar fi putut avea şi un alt efect, de data aceasta asupra sistemului său imunitar. Cel mai probabil, majoritatea specialiştilor în biologie moleculară n-ar fi luat în serios această teorie. Astăzi, însă, cercetările laborioase în domeniu vin în sprijinul acestei idei şi sugerează că stările mentale, cum ar fi stresul sau fericirea, pot influenţa considerabil sănătatea. 

Împreună cu echipa sa, Cole a realizat o serie de studii care sugerează că stările mentale negative, cum ar fi stresul sau sentimentul de singurătate, transmit un răspuns către sistemul imunitar şi astfel materialul genetic este dat peste cap iar organismul devine incapabil să se mai protejeze de acţiunea nocivă a radicalilor liberi – molecule extrem de toxice, care se formează sub influenţa  stresului, pesticidelor, poluării mediului înconjurător, a funcţionării instalaţiilor electronice şi chiar în condiţii naturale, pe parcursul desfăşurării proceselor biologice obişnuite din organism. 

Un exemplu edificator că fericirea salvează vieţi

În 1964, Norman Cousins, un faimos editor, a fost diagnosticat cu spondilita anchilozantă – o boală autoimună care pune în pericol viaţa. Medicii i-au dat atunci  foarte puţine şanse de recuperare şi l-au avertizat că va urma o lungă perioadă de tratament, fără prea mult succes, însă pacientul a ignorat acest prognostic şi a început propriul său program de vindecare, unul mai puţin obişnuit, şi anume terapia prin fericire. Mai precis, omul a decis să vadă tot timpul partea plină a paharului şi s-a uitat zilnic la filme de comedie. Ca prin miracol, toate acestea au dus la o recuperare rapidă şi bruscă, iar boala sa, deşi nu putea fi vindecată, a stagnat iar simptomele au fost cu mult ameliorate. 

E o strategie riscantă, ar spune unii cercetători, dar răsplata nu este nici mai mult nici mai puţin decât găsirea unei metode sănătoase de a trăi, aşadar merită efortul!

Sursa: scientificamerican.com

Autor: Pocol Iulia

Cel mai nou articol Video:
Dr. Adriana Lucia Celebidache: beneficiile laserului în stomatologie
Recomandări:
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament