Fericire sau teamă? De ce țipătul poate fi confundat

În urma unui nou studiu s-a descoperit că uneori putem interpreta greșită țipătul și să confundăm dacă este de teamă sau de fericire.
06.04.2021
Fericire sau teamă? De ce țipătul poate fi confundat
Foto: shutterstock

Țipăm de fericire, de teamă, de emoție, pentru că ne speriem și multe alte motive. Există câteva sunete care ne atrag atenția și, în mod surprinzător, suntem destul de buni în a ne înțelege fiecare țipăt. Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Emory din Atlanta a fost concentrat în jurul acestei capacități și s-a descoperit că uneori putem interpreta greșită țipătul și să confundăm dacă este de teamă sau de fericire.

Majoritatea animalelor țipă în momentul în care sunt atacate. Aceste primate mai au acest obicei atunci când strigă după ajutor sau când simt o amenințare. În cazul copiilor, nimeni nu s-a gândit să studieze de ce tind să țipe frecvent, chiar dacă se joacă și sunt fericiți. Fascinant este că fiecare părinte în parte descifrează acel țipăt.

Țipătul și însemnătatea lui

Cercetătorii au colectat țipete înregistrate din filme, filmulețe de pe Youtube și emisiuni. Acestea includeau țipetele actorilor din filmele de groază, dar și ale oamenilor obișnuiți ca reacție la evenimentele din viața de zi cu zi. Cercetătorii au identificat timbrele țipătușui asociate diferitor emoții. Potrivit autorilor studiului, emoțiile care pot fi exprimate prin țipăt sunt furia, frustrarea, durerea, frica, fericirea și surprinderea.

Pentru studiu, cercetătorii au selectat 30 de înregistrări cu 26 de vocalize, alese în funcție de calitatea sunetului, dar și capacitatea de a transmite emoții. 22 dintre țipete proveneau de la femei și doar opt de la bărbați. Autorii studiului au explicat că aceasta a fost o consecință de a include un număr amplu de țiăete di contexte emoționale fericite, greu de regăsit în rândul bărbaților.

Cercetătorii au recrutat 182 de participanți de la Univeristatea Emory- 124 de femei și 58 de bărbați- pentru a asculta înregistrările și identifica emoțiile transmise de fiecare țipăt. Fiecare înregistrare a fost redată de șase ori în timpul testului. Indivizii au fost nevoiți ulterior să ofere un scor de la 1 la 5 dacă erau de acord cu emoția transmisă de înregistrare și varianta identificată în test. Autorii studiului menționează că participanții s-au descurcat destul de bine la asocierea țipetelor cu emoțiile doar ascultând, fără a avea un indiciu vizual. Dar când li s-au redat țipete de fericire, au avut tendința să le asocieze cu teama.

Recomandare video
TOP alimente care cresc libidoul
Recomandări:
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus