Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate

13.05.2021
Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate
Sursa foto: Shutterstock

Începând cu data de 15 mai, vom putea respira fără mască în aer liber! Sunt însă și câteva excepții, anunță autoritățile din România.

În continuare este obligatoriu să purtăm masca în spațiile publice deschise aglomerate. Câteva exemple: piețele, târgurile, stațiile de autobuz, tramvai. În mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații închise, portul măștii rămâne obligatoriu.

Fără carantină de noapte, magazinele revin la programul normal

Alte măsuri de relaxare anunțate de autorități de la 15 mai sunt:

  • eliminarea restricțiilor de circulație în timpul nopții
  • eliminarea restricțiilor de funcționare ale magazinelor (programul va reveni la normal)
  • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori

Fără restricții la evenimentele unde toți participanții sunt vaccinați

O altă etapă de relaxare va începe la data de 1 iunie, când sunt prevăzute măsuri precum:

  • organizarea de evenimente (nunți, botezuri, mese festive etc.) la exterior cu maximum 70 de persoane, iar la interior cu maximum 50 de persoane.

Numărul participanților va crește gradual de la 1 iulie și 1 august. În cazul în care organizatorul unui astfel de eveniment garantează că toate persoanele participante sunt vaccinate, aceste restricții dispar.

  • în sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.

Klaus Iohannis: Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare

Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas. Relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și de gradul de vaccinare, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

De asemenea, președintele României a subliniat importanța continuării campaniei de vaccinare anti-COVID, care este singura soluție de ieșire din pandemie.

Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane la ATI și numărul de decese de COVID-19. Campania de vaccinare a prins viteză: avem zilnic peste 100.000 de persoane vaccinate și am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm, a declarat Klaus Iohannis.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări: