Fanteziile sexuale pot îmbunătăţi calitatea vieţii de cuplu

Ar putea fanteziile sexuale să îmbunătăţească calitatea vieţii de cuplu? Răspunsul la care au ajuns cercetătorii este – da, dar atât timp cât fanteziile sunt despre partenerul de cuplu.
Fanteziile sexuale pot îmbunătăţi calitatea vieţii de cuplu

La o conferinţă dedicată relaţiilor de cuplu, una dintre prezentări a captat toată atenţia pentru că a oferit un răspuns la o întrebarea adesea ridicată, dar rareori examinată de cercetătorii în domeniu: ar putea  fanteziile sexuale să îmbunătăţească calitatea vieţii de cuplu?

Răspunsul la care au ajuns cercetătorii este – da, dar atât timp cât fanteziile sunt despre partenerul de cuplu.

Studiile anterioare arată că aproape toată lumea – între 95% şi 97% din populaţie  – are fantezii sexuale. Nu toţi oamenii  vor să le transforme în realitate. În general, fanteziile bărbaţilor sunt mai explicite din punct de vedere sexual. Aceştia sunt mai predispuşi să aibă fantezii despre parteneri multiple, potrivit anumitor studii. Fanteziile sexuale ale femeilor sunt mai romantice şi mai sentimentale.

Fanteziile reflectă modul în care facem faţă insecurităţilor şi dacă vrem să încurajăm sentimentul de intimitate sau să îl evităm. Povesteşte-mi fanteziile tale şi îţi voi spune ce tip de personalitate ai şi ce anume îţi doreşti de la o relaţie”, explică coordonatorul studiului, Gurit Birnbaum, profesor de psihologie la Centrul Interdisciplinar, o universitate privată din Herzliya, Israel.

Un studiu publicat în 2015 în revista Journal of Sexual Medicine arată că printre fanteziile tipice atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei se numără gesturi romantice în timpul sexului, imaginarea unei anumite atmosfere şi locaţii, sexul oral (în special în cazul bărbaţilor) şi sexul cu două femei.

Fanteziile sexuale sunt determinate de o serie de factori, atrag atenţia experţii, printre care hormoni, vârstă, experienţe sexuale din trecut, durata relaţiei, gradul de satisfacţie sexuală, personalitate şi chiar tipul de ataşament emoţional.

  • Persoanele care evită ataşamentul emoţional – psihologii vorbesc despre ataşamentul de tip evitant – au în mod tipic fantezii despre sex întâmplător şi fără implicare emoţională.
  • Persoanele cu ataşament de tip anxios, îşi doresc implicare emoţională şi îşi fac griji că vor fi părăsiţi de persoana iubită, sunt mai predispuse la fantezii în care îşi satisfac partenerul.
  • Persoanele cu ataşament de tip sigur sunt predispuse să aibă fantezii despre partide de sex romantice.
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL
Recomandări:
Cine nu are această măsură la blugi riscă să dezvolte diabet
Cine nu are această măsură la blugi riscă să dezvolte diabet
1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute
1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute