Fă bine şi după Crăciun! Ajută un copil sărac!

România are cei mai săraci copii din UE. În mediul rural, 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, în creştere cu 2% faţă de 2012.
Fă bine şi după Crăciun! Ajută un copil sărac!

România are cei mai săraci copii din UE. În mediul rural, 1 din 8 copii merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând,  în creştere cu 2% faţă de 2012.

Procentul celor care se duc întotdeauna la culcare flămânzi s-a dublat la 4% faţă de 2012. 1 din 5 copii între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate dintre aceştia au avut boli respiratorii şi 1 din 5 copii munceşte înainte sau după şcoală şi 1 din 8 copii absentează de la şcoală pentru a munci în gospodărie.

Conform studiului “Bunăstarea Copilului in Mediul Rural” realizat de World Vision, România continuă să aibă cei mai săraci copii din Uniunea Europeană, iar jumătate dintre aceştia locuiesc în mediul rural. Copiii de aici provin din familii sărace, cu un singur tip de venit, având adesea doar alocaţia copiilor sau un venit social. Pentru copii din mediul rural, munca şi nu joaca sau educaţia este preocuparea lor zilnică. Cei mici merg adesea la culcare flămânzi şi se simt marginalizaţi în comunitate şi chiar în familia din care provin.

Acelaşi studiu mai arată că sărăcia acestor copii înseamnă: nutriţie precară, resurse limitate pentru participarea şcolară, acces limitat la servicii, marginalizare, rezultate şcolare slabe,  toate acestea având un impact semnificativ asupra dezvoltării şi evoluţiei lor pe tot parcursul vieţii.

Programul Donator de Viitor îşi propune să schimbe destinele acestor copiii şi să le ofere motive să spere că viaţa lor poate urma un alt curs, diferit de cel al părinţilor lor.

„Colindător de Viitor”, campania de Crăciun a Fundaţiei World Vision România, a atras donatori individuali români pentru 190 de copii săraci din judeţele Dolj, Vaslui, Cluj, Vâlcea şi Ialomiţa. Fiecare dintre cei 190 de donatori va contribui lunar cu 68 lei, banii colectaţi strângându-se într-un coş comun, din care se vor finanţa proiecte de educaţie şi sănătate specifice fiecărei zone în care World Vision România activează.

Campania „Colindător de Viitor” susţine Donator de Viitor, programul de dezvoltare comunitară al fundaţiei, prin care World Vision România intervine în zonele cele mai sărace din România. De la startul programului, în octombrie 2013 şi până în ianuarie 2015, 765 persoane au devenit donatori lunari susţinând copiii cu doar 2,5 lei pe zi.

Tot în perioada sărbătorilor de iarnă World Vision le-a oferit cadouri copiilor din mediul rural, prin programul de dezvoltare comunitară, precum şi prin colaborarea cu diferite companii care au făcut donaţii,după cum urmează: jud. Vaslui (cadouri în valoare de 25,000 lei), jud. Cluj (cadouri în valoare de 40,500 lei şi donaţii de la parteneri în valoare de 15,000 lei), jud. Vâlcea (cadouri în valoare de 9000 lei şi donaţii de la parteneri în valoare de 21,700 lei).

Fă bine şi după Crăciun!

În luna ianuarie, World Vision România continuă campania sub sloganul „Fă bine şi după Crăciun”, prin care alături de vedeta Pro TV, Oana Cuzino, va încerca să convingă românii să facă fapte bune şi după Crăciun.

“A trecut Crãciunul, a trecut şi Anul Nou şi iatã cã am reuşit sã strângem bani pentru copiii nevoiaşi de care are grijã World Vision prin programele pe care le desfăşoară în satele romăneşti. Am deschis o uşã, am vãzut cã se poate, am întrezãrit speranţã. Însã e doar începutul. Copiii aceştia, dintre care mulţi nu au apã curentã, electricitate, nu merg la medic deloc, au nevoie de orice ajutor, pe tot parcursul anului. Practic cu 2,5 lei pe zi, fiecare român poate ajuta un copil. Unii sunt mai norocoşi, alţii mai puţini.

Haideţi sã-i ajutãm pe aceştia din urmã, ai un sentiment minunat atunci când reuşeşti sã schimbi viitorul unui copil şi ştii cã viaţa lui e mai bunã pentru cã pur şi simplu ai putut sã-l ajuţi”, a declarat Oana Cuzino, ambasador World Vision România.

,,De anul trecut am decis să donez 68 lei pe lună prin intermediul World Vision, adică 2,5 lei pe zi, ca să o susţin pe Damiana, o fetiţa de şapte ani din programul Donator de Viitor. Mi-a plăcut foarte mult ideea programului de a putea coresponda şi de a avea o relaţie de durată cu copilul sponsorizat. Mă bucur că sprijinul meu merge atât către Damiana, cât şi către comunitatea în care trăieşte.


Sunt lucruri care rămân şi de care se pot bucura şi alţi copii. Din octombrie, ,,am adoptat” şi o grădiniţa din judeţul Dolj.

Până acum am mers la grădiniţa de două ori: prima dată cu materiale educaţionale, iar a doua oară cu cadouri de la Moş Crăciun pentru toţi prichindeii. Răsplata lor a fost uriaşă: am primit zâmbete şi o grămadă de îmbrăţişări sincere. Dacă fiecare dintre noi ar face un gest, oricât de mic, lucrurile se vor schimba în bine”, a declarat Alina Toboş din Craiova, unul dintre donatorii din cadrul programului Donator de Viitor, iniţiat de fundaţia World Vision.

„Ştim că sărbătorile de iarnă sunt o perioadă când lumea e mai darnică şi mai atentă la nevoile celorlalţi. Şi asta s-a văzut în rezultatele acestei campanii. Am reuşit să atragem donatori, oameni generosi alături de care asigurăm viitorul a încă 190 de copii, ajutându-i să meargă la şcoală, să aiba cele necesare – haine, pantofi, rechizite, să fie sănătoşi şi protejaţi. Astfel comunitatea Donatorilor de Viitor numără astăzi 765 de persoane. Problema esta că toţi aceşti copii au nevoie de ajutorul nostru tot timpul. Şi ce ocazie mai bună, decât să începem 2015 în forţă, cu fapte bune? Campania noastră în sprijinul programului Donator de Viitor se desfăşoară în continuare tocmai pentru că trebuie să-i ajutăm pe aceşti copii şi după ce Crăciunul a trecut”, a declarat Oana Şerban, PR & Communications Manager World Vision România.

Cum lucrează World Vision pentru a scoate din sărăcie copiii României?

Fundaţia World Vision România lucrează împreună cu comunităţile pentru a rezolva problemele cu care se confruntă aceştia astfel încât membrii ei să devină capabili să-şi îngrijească mai bine copiii. Programele World Vision de dezvoltare comunitară se desfăşoară pe termen lung, cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin.

Prin parteneriatul cu World Vision, comunitatea se transformă, iar viaţa copiilor şi a familiilor lor se schimbă în bine – copiii vor putea ajunge mai uşor la şcoala, vor avea condiţii mai bune de studiu, acces la servicii medicale de calitate şi ocazii de a ieşi în lume şi de a cunoaşte alţi oameni, iar părinţii lor vor avea mai multe oportunităţi profesionale şi antreprenoriale.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere
Recomandări:
Zacusca – făcută în casă sau din comerț?
Zacusca – făcută în casă sau din comerț?
Andreea Ibacka urmează să nască în curând al doilea copil. Cum arată actrița
Andreea Ibacka urmează să nască în curând al doilea copil. Cum arată actrița