Experiențele bolnavilor de COVID-19 internați la ATI. Gabriela Stănoaia, psiholog: Este tot timpul zgomot, lumină puternică, pacienții pot avea halucinații

15.10.2020 | Cristina Tudor
Experiențele bolnavilor de COVID-19 internați la ATI. Gabriela Stănoaia, psiholog: Este tot timpul zgomot, lumină puternică, pacienții pot avea halucinații
Foto: Shutterstock

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul clinicii Sanador, a declarat că pandemia de COVID-19 a declanșat anxietate și depresie în rândul oamenilor. Medicul a descris atmosfera din secțiile ATI, unde pacienții sunt semi-conștienți, stau într-un zgomot de fond stresant, pot avea halucinații și delir din cauza sedativelor. Cu toate acestea, psihologul amintește că această criză poate fi depășită, iar „mintea și corpul au nevoie de timp și răbdare pentru a se vindeca”.

„Din studiile efectuate s-a descoperit că jumătate din bolnavii detubați vor dezvolta anumite probleme psihoemoționale. Explicația dată este răspunsul imun la atacul viral și inflamația creierului. Aceleași efecte secundare au fost observate în cazul pandemiei cu SARS, din 2001”, spune Gabriela Stănoaia, psiholog.

„Apar tulburări anxioase, tulburări de somn, episoade depresive, dar și dezvoltarea unui sindrom de stres post-traumatic. Pacientul când se află în Terapie Intensivă este supus unui stres”, adaugă medicul.

În secția ATI este zgomot stresant, lumină puternică, iar pacienții pot avea halucinații din cauza sedativelor

„În ATI, este tot timpul zgomot, lumină puternică, aparatura are anumite semnale sonore ceea ce creează un zgomot de fond extrem de stresant. Cei intubați sunt sedați, semi-conștienți, iar printre efectele adverse ale sedativelor pot apărea halucinații, delir, tulburări de somn, coșmaruri, false recunoașteri. (…) Ei nu văd nicio față umană, totul este îmbrăcat perfect steril și ei sunt privați de contact uman, ei nu văd pe nimeni din familie, accesul în ATI fiind interzis”, spune Gabriela Stănoaia.

„O persoană detubată resimte oboseala, amețeli, tulburări cognitive, schimbări emoționale, slăbiciuni musculare. Ei au nevoie de autoîngrijire și să fie asistați de o altă persoană. Corpul și mintea au nevoie de timp și răbdare pentru a se vindeca”

Oamenii suferă de anxietate și depresie din cauza crizei generate de coronavirus

„Ceea ce am remarcat, sunt tulburările anxioase cu atacuri de panică, anxietate generalizată, depresii. Ce am observat, diferit de anii trecuți sunt tulburările de adaptare și stres pe care le resimt oamenii pentru reconversii profesionale, pentru acele domenii afectate grav de pandemie. Oamenii sunt speriați, au probleme financiare, sunt probleme în familie.”

„Această criză e o ocazie să ne arătăm bunătatea”

„Cred că ar trebui să folosim pandemia pentru a ne redescoperi nevoi autentice. (…) Pandemia a fost un exercițiu de adaptare: S-a pus accentul – înainte de pandemie – pe succesul profesional și social. Acum oamenii caută nevoi autentice. Această criză e o ocazie să ne arătăm bunătatea, empatia, solidaritatea, să ne bucurăm împreună de lucrurile simple și să rămânem în zona optimismului. Cred că atunci când ne întâlnim cu prietenii trebuie să-i întrebăm: Ce planuri post-COVID ai?”

Webinarul LIVE – Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale!, organizat de publicația online Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și de partenerul lor, Sanador, a avut loc pe 15 octombrie, ale cărui gazde au fost Beatrice Osanu, redactor șef al publicației ”Ce se Întâmplă, Doctore?” și Alex Costache, președintele Asociației Medici pentru România.

Recomandări:
Atingerea umană, cheia sănătății și fericirii noastre
Atingerea umană, cheia sănătății și fericirii noastre
Bețișoarele parfumate și lumânările cu arome, un pericol pentru plămâni
Bețișoarele parfumate și lumânările cu arome, un pericol pentru plămâni