Exerciţiile fizice pot reduce riscul de cancer de endometru în rândul femeilor plinuţe

Femeile obeze care fac foarte multe exerciţii pot avea un risc scăzut de a dezvolta cancer de endometru faţă de cele sedentare, demonstrează un studiu recent.
29.08.2013
Exerciţiile fizice pot reduce riscul de cancer de endometru în rândul femeilor plinuţe

Femeile obeze care fac mai multă mişcare pot avea un risc scăzut de a dezvolta cancer de endometru faţă de cele sedentare, demonstrează un studiu recent.

„Atât activităţile fizice  moderate, cât şi cele mai intense au fost legate de riscul redus de cancer de endometru pentru femeile obeze, in schimb, nu a existat nicio asociere între activitatea fizică şi aceste tip de cancer pentru femeile slabe. Activitatea fizică este un lucru bun, în orice caz implicarea sa în reducerea riscului cancerului de endometru are nevoie de mai multe investigaţii pe viitor „, susţine medicul Cristina M. Dieli-Conwright, de la Institutul de Cercetare Beckman din California.

Pentru a vedea cum influenţează aspectul fizic relaţia dintre obezitate şi instalarea cancerului de eendometru, cercetătorii au investigat aproximativ 1.000 de  femei, dintre care 900 erau deja diagnosticate cu cancer de endometru la înpeputul perioadei analizate.

Astfel, medicii au putut observa pe parcursul monitorizării participantelor că riscul de a face cancer endometrial, în cazul femeilor obeze care făceau mişcare trei ore pe săptămână, era cu 24% mai scăzut faţă de cele care făceau numai jumătate de oră pe săptămână.

Cei mai întâlniţi factori de risc  în apariţia cancerului de endometru sunt: obezitatea, fumatul, sedentarismul, medicamentele, poluarea, alcoolul, aditivii alimentar şi, nu în ultimul rând,  istoricul familial.

În prezent, în România, cancerul de endometru reprezintă aproximativ 8% din cancerele ginecologice. Cele mai multe cazuri de cancer endometrial nu pot fi prevenite, dar pot fi tratate atunci când sunt descoperite în fazele de început.

 

Autor: Daniela Rădeanu

Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: