Eradicarea tuberculozei, o cursă contracronometru în contextul rezistenței la antibiotice

23.03.2021
Eradicarea tuberculozei, o cursă contracronometru în contextul rezistenței la antibiotice

Eradicarea tuberculozei pare un obiectiv din ce în ce mai greu de îndeplinit de Organizația Mondială a Sănătății, care și-a propus „O lume fără tuberculoză” până în 2030.

Din păcate, pandemia de COVID-19 a pus frână multor proiecte în acest domeniu. Oamenii nu se mai testează atunci când prezintă simptome, programele de screening comunitar sunt amânate.

Aceste lucruri nu fac decât să întârzie momentul diagnosticării bolii și, implicit, tratamentul. Totodată, o persoană infectată care nu este conștientă de boala sa transmite mai departe infecția, îngroșând astfel rândurile viitorilor pacienți cu tuberculoză.

Eradicarea tuberculozei, un obiectiv OMS îngreunat de pandemia de COVID-19

În intervalul de timp 2015-2019 au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește eradicarea tuberculozei: s-a constatat o scădere cu aproape 20% a cazurilor noi de tuberculoză, arată un raport al OMS realizat în colaborare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

De asemenea, mortalitatea cauzată de tuberculoză a scăzut cu aproape 10% doar în intervalul 2018-2019.

În ciuda acestui progres major în eradicarea tuberculozei, rata de succes a tratamentului este suboptimală. Abuzul de antibiotice în rândul populației duce la rezistență antimicrobiană și îngreunează semnificativ tratamentul acestei boli contagioase, a declarat dr. Andrea Ammon, directorul ECDC.

Progresul înregistrat în privința eradicării tuberculozei riscă să stagneze sau, mai rău, să facă pași înapoi în condițiile actuale ale pandemiei, dar și ca urmare a fenomenului global reprezentat de rezistența la antibiotice, care face din ce în ce mai dificil tratamentul tuberculozei pulmonare.

Oamenii trebuie să conștientizeze că pericolul rezistenței la antibiotice este unul real, a adăugat dr. Hans Henri P. Kluge, directorul OMS în regiunea europeană.

Scăderea numărului de cazuri de tuberculoză din ultimii ani este o dovadă că măsurile luate sunt eficiente. Dar trebuie să continuăm! Mai avem mult de lucru. Prevenția, diagnosticul precoce și accesul la tratament sunt trei elemente-cheie care ne vor ajuta să atingem obiectivul de a eradica tuberculoza, spune Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Conștientizare a Tuberculozei, marcată anual la data de 24 martie, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că tuberculoza este responsabilă de cel puțin 20.000 de decese anual, doar în spațiul european.

Descoperită la timp, această boală contagioasă poate fi tratată în doar câteva luni. Mai mult, prin tratament este asigurată și protecția celor dragi.

România este una dintre cele 18 țări cu prioritate ridicată în combaterea acestei boli în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Țara noastră are una dintre cel mai ridicate rate de incidență și mortalitate TBC.

Chiar dacă este o boală contagioasă ușor transmisibilă, tuberculoza poate fi vindecată. Însă un aport major în acest proces îl are educația populației, care trebuie să se informeze din surse credibile și să acceseze serviciile de sănătate atunci când există suspiciuni.

Tusea, oboseala accentuată, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, febra, transpirațiile nocturne sunt simptome care pot semnala existența tuberculozei pulmonare.

Dacă prezinți astfel de manifestări, nu întârzia vizita la medic!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața
Recomandări:
Depresia, detectată direct de pe telefon
Depresia, detectată direct de pe telefon
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU