Epilepsie – circa 300.000 de români suferă de ”boala copilului”

În fiecare an se estimează că sunt diagnosticate 5 milioane de cazuri noi de epilepsie, boală neurologică cu cauze necunoscute încă pe deplin
13.02.2020
Epilepsie - circa 300.000 de români suferă de ”boala copilului”
Epilepsie - circa 300.000 de români suferă de ”boala copilului”, foto Shutterstock

De curând s-a desfăşurat în Bucureşti Forumul de Epilepsie. Specialişti în domeniul neurologiei au prezentat date despre această boală care la nivel global afectează aproximativ 50 de milioane de oameni, fiind una dintre cele mai frecvente boli neurologice, dar şi date despre situaţia pacienţilor epileptici din România.

Studiile arată că 80% dintre pacienţii epileptici trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijloci, unde rata de persoane care suferă de epilepsie poate fi de circa trei ori mai mare, decât în ţările cu venituri ridicate.
Epilepsia are implicaţii economice semnificative în ceea ce priveşte nevoile de îngrijire medicală, pierderea productivităţii muncii şi decesul prematur. Spre exmplu, riscul de moarte prematură la persoanele care suferă de epilepsie este de până la trei ori mai mare decât la populaţia generală. În 7 din 10 cazuri, persoanele care au epilepsie ar putea trăi fără să aibă episoade de convulsii, dacă boala ar fi diagnosticată şi tratată corespunzător, potrivit estimărilor.

La nivel mondial, persoanele cu epilepsie şi familiile lor sunt discriminate

Deşi fenomenul nu este uniform, stigmatizarea şi discriminarea asociate epilepsiei sunt deseori mai greu de suportat şi depăşit decât crizele convulsive, astfel că din aceste cauze, persoanele care suferă de această boală pot fi descurajate în a căuta ajutor de specialitate şi tratament, pentru a nu fi identificate cu boala.

Pacienţii cu epilepsie au diverse bariere legate de viaţa socială

Persoanele cu epilepsie pot avea acces redus la oportunităţi educaţionale, reţinerea posibilităţii de a obţine un permis de conducere, pot întâmpina bariere în a exercita anumite meserii şi acces redus la asigurări de sănătate şi de viaţă.
În România, specialiştii estimează că aproximativ 300.000 de persoane suferă de epilepsie. Totuşi, numărul real al persoanelor afectate nu este cunoscut din cauza ratei scăzute de diagnosticare a bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?