Social Media pare deja că a devenit un personaj de sine stătător care îngrijorează din ce în ce mai mulți experți în neurologie și asta pentru că, o confirmă un nou studiu, efectele utilizării excesive a platformelor sociale poate avea un efect devastator.
Întrebarea care îi preocupă pe cei mai mulți – mare parte dintre utilizatori și, cum spuneam, din ce în ce mai mulți experți – este mai degrabă ce fac imaginile cu „oameni perfecți” sănătății mintale?
Social Media, fie că vorbim despre Instagram, TikTok sau Tinder a reprezentat o revoluție digitală fără precedent, însă cu ce cost? În primul rând, cu prețul nevoii de a fi perfect, de a etala o viață minunată pentru că ești urmărit de alți oameni care, pare că au și ei o viață extraordinară.
Despre cum Social Media a devenit un teren prolific pentru comportamentul narcisist descoperă aici.
Altfel spus, rețelele de socializare te motivează să te promovezi continuu, ceea ce pune o presiune uriașă pe mintea fiecăruia dintre noi.
Cele mai afectate categorii sunt tinerii și femeile, cum o arată un raport al Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA: imaginea prezentată de studiu încă din 2021 a fost tulburătoare mai ales în cazul categoriilor menționate mai sus.
Dacă am spune că tinerii și femeile care consumă excesiv Social Media trec printr-o criză existențială, nu exagerăm cu nimic, o spun cercetătorii. Sănătatea lor mintală este profund afectată:
Specialiștii în neurologie deja au numit „efectul selfie” – fenomenul ce implică un număr nelimitat de poze realizate propriei persoane cu atenție și comparându-le mereu cu cele ale celorlalți utilizatorii și influențează vizibil starea de sănătate psihică.
Chiar și simplul fapt că te vezi foarte des într-un selfie cu filtre de editare poate să schimbe percepția generală asupra propriei ființe, generând neîmplinire, nefericire, distorsionare a realității. Adică stres, foarte mult stres la care îți supui mintea: tehnostres.
Verificarea frecventă a rețelelor de socializare a fost corelată cu o mai mare sensibilitate la pedepse, dar și la recompense digitale, iar mai ales în cazul adolescenților acestea pot produce schimbări importante ale creierului.
Sinclair-McBride, specializată în tulburări alimentare și imagine corporală a declarat că ne aflăm într-o „eră a epidemiei de singurătate și presiune”.
Vestea bună este că poți lua măsuri pentru a te feri de efectele devastatoare ale Social Media, fără să fie nevoie neapărat să renunți complet la ce oferă platformele de socializare online.
Pentru copii încearcă următoarele reguli: Copiii și social media: 6 reguli de folosire
Încearcă un fel de dietă digitală: metoda prin care scapi de dependența de rețetele sociale.
Deși regula de aur a statisticii este „corelația nu este cauzalitate”, în cazul rețelelor de socializare dovezile arată că există o conexiuni solidă, greu de ignorat între Social Media și creșterea numărului depresiilor, anxietăți și traumelor mai ales în cazul tinerilor și al femeilor.
Și, ca de obicei, conștientizarea și echilibrului ne pot salva.
Citește și: 5 semne că rețelele sociale au un impact dăunător asupra ta
Citește și: Cercul vicios al platformelor social-media: produc stres, apoi dependență
Citește și: (Mai) Există viață dincolo de social media?
Sursă: edition.cnn.com