Efectele pandemiei: acces limitat la servicii medicale, mortalitate ridicată cauzată de afecţiuni non-COVID

Pandemia de COVID-19 este o lecţie dură pentru toate ţările care nu au un sistem medical bine pus la punct, a atras atenţia directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
06.09.2020
Efectele pandemiei: acces limitat la servicii medicale, mortalitate ridicată cauzată de afecţiuni non-COVID

Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că pandemia de COVID-19 a avut şi are în continuare un impact major asupra sistemului medical din întreaga lume. Potrivit raportuluimajoritatea ţărilor s-au confruntat cu acces limitat la servicii medicale esenţiale, cum ar fi imunizarea, screeningul neoplaziilor şi tratamentul infecţiei cu HIV.

În acelaşi raport sunt prezentate principalele motive care au dus la aceste lipsuri în sistemul medical, consecinţele acestora pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii populaţiei, dar şi strategii pe care ţările le pun în aplicare pentru a face faţă pandemiei, dar şi celorlalte probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii în această perioadă.

În perioada martie-iunie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a colectat date privind funcţionarea sistemului medical din 105 ţări. Peste 90% din acestea, în special ţările subdezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, au raportat disfuncţii grave în ceea ce priveşte serviciile medicale de bază în intervalul menţionat, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Director OMS: Pandemia este o lecţie dură pentru toate ţările care nu au un sistem medical bine pus la punct

„Acest raport ne arată fisurile şi nevoile stringente din sistemul medical, dar ne ajută să şi identificăm strategiile care pot îmbunătăţi situaţia atât în contextul pandemiei, cât şi ulterior. COVID-19 este o lecţie dură pentru toate ţările care nu au un sistem medical bine pus la punct. Trebuie să fim permanent pregătiţi pentru tot ce e mai rău, dar în acelaşi timp să continuăm să investim în programe şi să elaborăm politici de sănătate care vin în sprijinul tuturor oamenilor”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Imunizarea, tratamentul bolilor psihice şi al cancerului, amânate de pandemie

Pe baza datelor prezentate în raportul OMS, cel mai des întâlnite probleme în sistemul medical în prima jumătate a anului au fost accesul limitat al pacienţilor la serviciile de diagnostic şi tratament al cancerului şi al tulburărilor psihice, dar şi rata scăzută a imunizării, ca urmare a lockdown-ului, dar şi a temerii crescute de infectare cu noul coronavirus în rândul populaţiei, a reducerii veniturilor din cauza pierderii locului de muncă, a numărului crescut de persoane infectate care au avut nevoie de spitalizare.

Astfel, amânarea tratamentelor esenţiale pentru boli non-COVID ar putea avea repercusiuni asupra sănătăţii acestor pacienţi pe termen mediu şi lung, se atrage atenţia în raport.

De asemenea, ţările respondente au indicat disfuncţii şi în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul malariei sau al tuberculozei, serviciile dentare şi de reabilitare neurologică, precum şi o scădere drastică a numărului donatorilor de sânge.

Peste două treimi din ţările incluse în raportul OMS au raportat carenţe severe în ceea ce priveşte echipamentul medical de protecţie. În primele luni ale pandemiei, producătorii de măşti, combinezoane şi mănuşi de protecţie au fost depăşiţi complet de valul imens de cereri din întreaga lume, personalul medical şi auxiliar fiind nevoit să lucreze în condiţii nesigure, lucru care a dus la apariţia de focare de coronavirus în majoritatea unităţilor medicale.

Triaj la intrarea în spital, consultaţii online

Pentru a limita răspândirea coronavirusului şi riscul de îmbolnăvire, foarte multe ţări, inclusiv România, au dezvoltat strategii pentru a asigura continuitatea actului medical în condiţii de siguranţă.

Astfel, consultaţiile faţă în faţă au fost înlocuite, pe cât posibil, cu servicii de telemedicină (consultaţii online, la telefon, pe whatasapp etc.), în spitale au loc triaje stricte cu scopul de a depista persoanele ce pot fi infectate, internările au loc doar după efectuarea testării pentru coronavirus.

De asemenea, multe unităţi medicale au făcut angajări masive de specialişti în domeniile Boli infecţioase, Terapie Intensivă, dar şi de personal auxiliar – asistente, brancardieri, ambulanţieri etc. 

Vaccinul anti-COVID nu va ajunge la toată lumea

Pandemia de coronavirus a schimbat şi va continua să schimbe multe aspecte în ceea ce priveşte serviciile medicale, dar şi atitudinea noastră, a tuturor. Va trebui să fim extrem de vigilenţi în următoarele luni, poate chiar în următorii ani, deoarece vaccinul anti-COVID – când şi dacă va fi disponibil – nu va ajunge la toată populaţia într-un timp scurt.

„Este nerealist să credem că, odată dezvoltat, vaccinul va ajunge la toată lumea. Acest lucru nu este posibil. Categoriile vulnerabile – vârstnicii, persoanele cu diverse afecţiuni – sunt cele care vor fi prima dată vaccinate”, a spus directorul OMS.

Aşadar, depinde şi de noi să fim sănătoşi, nu doar de sistemul medical. De aceea trebuie să respectăm măsurile de protecţie şi igienă, să ţinem distanţa de 1,5-2 metri, să avem un stil de viaţă cât mai sănătos (obezitatea este un factor major de risc în dezvoltarea formelor grave de COVID-19) şi să evităm să cădem în plasa conspiraţiilor care circulă pe internet.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Chef Vasi Bejenaru: cea mai gustoasă rețetă de fasole cu ciolan afumat
Recomandări:
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
Mai oferă vaccinurile actuale protecție împotriva variantei Omicron?
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament
O femeie de 30 de ani, vindecată de HIV fără tratament