Durerea generalizată, răspândită în tot corpul, asociată cu un risc crescut de AVC și demență

24.08.2021
Durerea generalizată, răspândită în tot corpul, asociată cu un risc crescut de AVC și demență
Sursa foto: Shutterstock

Durerea generalizată, cronică este asociată unui risc crescut de apariție a bolii Alzheimer, dar și a accidentului vascular cerebral, arată o nouă cercetare publicată în revista Regional Anesthesia & Pain Medicine. Această asociere este independentă de factori precum vârsta, sexul, starea generală de sănătate și stilul de viață.

Durerea generalizată este un subtip comun de durere cronică ce poate reflecta tulburări musculo-scheletale. Mai multe studii sugerează că durerea generalizată sau fibromialgia poate prezice în mod precis cancerul, bolile arteriale periferice și bolile cardiovasculare.

Deși durerea cronică poate fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv, nu era clar dacă durerea generalizată ar putea fi, de asemenea, legată de un risc crescut de demență și accident vascular cerebral.

Pentru a încerca să afle acest lucru, cercetătorii au analizat datele de la 2.464 de participanți din studiul observațional și multigenerațional Framingham Offspring.

Participanții la studiu au primit un control cuprinzător, care a inclus un examen fizic, teste de laborator și evaluări detaliate ale durerii între anii 1990 și 1994.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de tipul de durere:

  • durere generalizată – definită în conformitate cu criteriile Colegiului American de Reumatologie ca durere deasupra și dedesubtul taliei, pe ambele părți ale corpului, la nivelul craniului, coloanei vertebrale și al coastelor (347 de persoane; 14%);
  • alte dureri – clasificate ca durere numai în una sau mai multe articulații sau fără durere în articulații (2.117 persoane în total).

De asemenea, au fost colectate informații despre factori de risc, precum hipertensiune arterială, diabet, greutate (IMC), stil de viață (fumat, consum de alcool, regim alimentar, activitate fizică), depresie, medicamente luate pentru dureri etc.

Participanții au fost apoi monitorizați încontinuu timp de 10, respectiv 15 ani, pentru a observa dacă există semne ale declinului cognitiv, respectiv ale unui accident vascular cerebral.

În perioada de monitorizare, 188 de persoane au fost diagnosticate cu o formă de demență, dintre care 50 (27%) au avut dureri generalizate și 138 (73%) dintre ele nu prezentau astfel de dureri. De asemenea,139 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, dintre care 31 (22%) au avut dureri generalizate și 108 (78%) nu aveau astfel de dureri.

După ce au luat în calcul factorii de risc, cercetătorii au calculat că participanții care se confruntau cu durerea generalizată aveau un risc cu 43% mai mare de a dezvolta orice formă de demență, cu 47% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și cu 29% mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral.

Când au fost incluși doar participanții cu vârsta peste 65 de ani, aceste riscuri erau comparabile: 39% risc crescut pentru toate tipurile de demență; 48% risc crescut de boală Alzheimer; și 54% risc crescut de accident vascular cerebral.

Deoarece este un studiu observațional, nu se poate stabili cu certitudine o legătură de cauzalitate între durerea generalizată și afecțiunile mai sus menționate, fiind posibil ca această asociere să fie multifactorială.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează:

Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare că durerea generalizată poate fi un factor de risc pentru demență și accident vascular cerebral. Acest risc crescut este independent de vârstă, sex, factori sociodemografici multipli, stare de sănătate și stil de viață.

Durerea generalizată ar putea afecta direct funcția cognitivă sau ar putea face parte dintr-o fază prodromală a demenței și a bolii Alzheimer, spun savanții, adăugând că sunt necesare studii mai ample pentru a explora aceste posibilități.

Surse:

scitechdaily.com, bmj.com 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee