Dr Ovidiu Tudor: ”Dieta în scleroza multiplă conţine nuci, avocado, peşte gras şi nu zahăr”

Persoanele care suferă de scleroză multiplă trebuie să aibă o dietă săracă în grăsimi şi bogată în fibre şi să evite dulciurile bogate în zahăr.
Dr Ovidiu Tudor: ”Dieta în scleroza multiplă conţine nuci, avocado, peşte gras şi nu zahăr”

Deşi nu există un regim alimentar oficial în cazul pacienţilor cu scleroza  multiplă, o dietă săracă în zahăr, carne roşie, dar bogată în grăsimi de tipul omega 3 ajută organismul să se menţină sănătos. Am aflat în ce constă regimul de viaţă sănătos de la medicul neurolog Ovidiu Tudor.

CSÎD: Ce dietă şi stil de viaţă trebuie să adopte un pacient recent diagnosticat cu scleroză multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor:
Deşi nu există o dietă special creată pentru pacienţii cu scleroză multiplă, alimentaţia poate avea un rol important în  menţinerea stării de sănătate şi poate face diferenţa în agravarea sau ameliorarea unor semne şi simptome caracteristice bolii.
În termeni generali, specialiştii recomandă păstrarea unei diete săracă în grăsimi şi bogată în fibre, cu evitarea alimentelor procesate, evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut sau a alimentelor bogate în grăsimi saturate.

Nuci, măsline, peşte, avocado sunt de folos

CSÎD: Are peştele gras un impact pozitiv dacă este adoptat în dieta pacienţilor cu scleroză multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor
: Suplimentarea alimentaţiei cu produse care conţin omega 3 ar putea fi utilă conform studiilor efectuate, alimente recomandate fiind: peştele, măslinele, uleiul de avocado sau migdale, legumele cu frunze verzi, nucile.

Zahărul trebuie evitat

CSÎD: Ce alimente trebuie evitate?
Dr. Ovidiu Tudor:
Ar trebui evitate: consumul de zahăr, sucurile care folosesc cantităţi mari de zahăr sau alţi îndulcitori, carnea roşie în exces.

Evitarea kilogramelor în plus şi a stresului sunt recomandate, de asemenea

CSÎD: Ce alte sfaturi legate de stilul de viaţă sunt utile pacienţilor cu scleroză multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor:
Sunt recomandate: expunerea la soare pentru obţinerea unor cantităţi suficiente de vitamina D, mişcarea, evitarea fumatului pasiv sau activ, evitarea consumului de alcool, menţinerea activităţilor de stimulare intelectuală pentru păstrarea funcţiilor cognitive, evitarea situaţiilor ce cresc nivelul de stres, păstrarea unei greutăţi corporale optime, implicarea în activităţi sociale sau profesionale şi refuzarea autoizolării.