Dr. Mihaela Bilic: Apa îmbuteliată provine, de multe ori, tot de la robinet

05.10.2020
Dr. Mihaela Bilic: Apa îmbuteliată provine, de multe ori, tot de la robinet

Nutriționistul dr. Mihaela Bilic amintește că apa de la robinet poate fi consumată cu încredere, atâta timp cât nu există vreun avertisment că nu ar fi potabilă. Ea spune că apa ambalată nu ar trebui considerată „superioară”, întrucât „de multe ori, provine tot de la robinet”. „De ce preferăm să cheltuim bani pe un bun care ne curge gratuit la robinet?” se întreabă retoric nutriționistul.

„Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă în poartă… Dacă ar fi să fac o parafrază la poezia lui Octavian Goga, aș spune “munții noștri apă poartă, dar noi o vrem mineralizată!” Nu cred să existe o afacere mai simplă și mai profitabilă decât cea a apei îmbuteliate: iei un bun natural și gratuit, îl pui într-o sticlă și îl vinzi cu un preț înzecit mai mare. Iar asta e varianta banală, pentru că există și varianta de fițe, în care apa e purificată, mineralizată sau, mai știu eu, cu foiță de aur. Ce n-ar face industria alimentară ca să ne hrănească iluziile legate de sănătate”, a scris dr. Mihaela Bilic, pe Facebook.

Nutriționistul amintește că în țări precum Franța, Anglia sau Grecia, restaurantele oferă o carafă cu apă de la robinet, gratuită.

„Când ai norocul să te naști la baza munților Carpați, din care țâșnește apa de izvor pe toate drumurile, doar comoditatea poate fi explicația pentru care cheltuim pe apă îmbuteliată. În țări precum Franța, Anglia sau Grecia este obligatoriu să primești în restaurante o carafă cu apă de la robinet, gratuită bineînțeles. La noi să bei apă îmbuteliată este un semn de bunăstare, trebuie să fii inconștient să mai bei apă de la chiuvetă Cât ar fi de fericiți bieții indieni sau africani să aibă apa noastră, în câte țări subdezvoltate apa potabilă este un lux și cat suntem noi de nerecunoscători pentru bogățiile naturale ale pământului pe care trăim.”, adaugă Mihaela Bilic.

Dr. Mihaela Bilic: De ce preferăm să cheltuim bani pentru un bun care ne curge gratuit la robinet?

„Eu sunt născută la Câmpina, pe Valea Prahovei și a Doftanei, și de câte ori merg la țară profit de apa de la robinet, rece și gustoasă, direct din barajul de la Paltinu. Constat însă cu surprindere și tristețe că inclusiv oamenii de la sate sau din orașele de munte au început să-și care apa de la supermarket, îmbuteliată în bidoane de plastic și de o calitate îndoielnică. De ce preferăm să cheltuim bani pentru un bun care ne curge gratuit la robinet?”, scrie Mihaela Bilic.

O apă îmbuteliată provine, de multe ori, tot de la robinet

„Nu zic că de mâine trebuie să desființăm apa îmbuteliată, însă mi se par inutile toate formele de apă așa-zis “superioare”, care nu au în spate decât un ambalaj frumos și o campanie de marketing susținută. Și mi-aș dori să fim mai atenți atunci când cheltuim banii pe o apă îmbuteliată care, de multe ori, provine tot de la robinet. Cât despre minerale, ele sunt prezente în mod natural în orice apă, nu avem nevoie să fie adăugate chimic, cu un preț pe măsură”, adaugă nutriționistul.

„Apa nu trebuie să fie pură din punct de vedere microbiologic pentru că atunci e moartă și se numește apă distilată. Nici exagerat de alcalină nu trebuie să fie, pentru că atunci dereglează echilibrul acido-bazic al corpului. Secole la rând apa a fost principalul mijloc de transmitere al bolilor, însă în Europa zilelor noastre nu realizam ce privilegiu este să ai apă de calitate, gratuită. Și atâta vreme că nu vedeți vreun avertisment cum că apa nu ar fi potabilă, profitați- o mare parte din populația globului nu beneficiază de acest lux”, încheie Mihaela Bilic.

 

 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața