Dr. Adrian Marinescu: Românii care trebuie doar să ciocnească, fără să bea alcool. Boala infecțioasă mai de impact decât pandemia

28.09.2022
Dr. Adrian Marinescu: Românii care trebuie doar să ciocnească, fără să bea alcool. Boala infecțioasă mai de impact decât pandemia
Medicul Adrian Marinescu a spus că este important ca pacienții nu hepatită să nu fumeze și să nu bea alcool/ Foto: Shutterstock

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, din București, a vorbit despre hepatitele B și C,  boli infecțioase hepatice răspândite în România. Invitat la emisiunea „Față în față”, cu Ion Cristoiu, transmisă de Gândul.ro, expertul spune că hepatita are un impact mai mare, ca număr de pacienți, decât pandemia de COVID, în țara noastră, în momentul actual.

Hepatita este o boală silențioasă provocată de infecția cu unul dintre virusurile hepatice, iar cele mai răspândite tipuri în România sunt hepatita B și hepatita C. Deseori, acestea devin cronice și, chiar dacă pacientul duce o viață normală, e important ca el să respecte două reguli pentru a se feri de posibilele complicații. Iată ce a declarat medicul infecționist Adrian Marinescu:

Dr. Adrian Marinescu: Hepatita este mai de impact decât pandemia de COVID, în momentul actual, în România

Dr. Adrian Marinescu a subliniat faptul că, în țara noastră, există peste 500.000 de oameni cu hepatita C și un număr mai mare de pacienți cu hepatita B.

„Vedem multe hepatite virale: hepatita B și C. Ca să vă dați seama că este mult mai de impact decât pandemia: noi în momentul de față avem cel puțin 500.000 de oameni care au hepatita C – și unii nu știu – și un număr mult mai mare de hepatita B. Mulți dintre acești pacienți ajung la Institutul Matei Balș”, explică Adrian Marinescul.

„Poți sa ai virusul (n.r. hepatitei B sau C)  prezent și el să nu fie activ. Te uiți la modul în care arată ficatul și vezi că pacientul are ficatul care arată normal, nu sunt urme de virusul hepatitei, nu e infecție activă. Spui: Aveți acest virus, trebuie să îl urmăriți, în rest duceți o viață normală. Două lucruri nu trebuie să faceți: să fumați și (e bine să n.r.) să ciocniți, în loc să beți alcool. La ocazie, poate fi o cantitate mică, dar alcoolul și fumatul fac cu adevărat rău unui pacient cu hepatită”, explică medicul infecționist.

Transmiterea virusurilor hepatitei B și C

Medicul a vorbit și despre cum se transmit virusurile hepatitei B sau C și a subliniat că după vizita la medicul stomatolog, riscul a scăzut semnificativ în ultimii ani.

„La stomatolog, riscul este mult mai mic în 2022. Intervenții chirurgicale, tot ce înseamnă manevră sângerândă, piercing, tatuaje, consumatori de droguri, pot face: hepatita B, C și HIV, toate se transmit prin sânge. Dacă vorbim de hepatita B, se transmite și sexual – mai puțin hepatita C. Hepatita se mai poate transmite de la mamă la făt”, precizează expertul.

Realitatea este una cruntă întrucât „există tineri care au în același timp hepatita B, hepatita C și HIV”, spune dr. Adrian Marinescu.

Stilul de viață și anturajul sunt foarte importante pentru a evita aceste infecții, la fel cum este informarea corectă despre transmiterea acestor virusuri și luarea măsurilor adecvate pentru a ne feri de ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee