Dorel Săndesc, medic ATI, despre COVID-19: „E ca la ruleta rusească. Nimeni nu este protejat de formele severe, nici măcar cei tineri”

06.01.2021 | Paula Rotaru
Dorel Săndesc, medic ATI, despre COVID-19: „E ca la ruleta rusească. Nimeni nu este protejat de formele severe, nici măcar cei tineri”
Sursa foto: Facebook

Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie, consideră că protejarea împotriva COVID-19 devine o cursă contra-cronometru, în condițiile în care devine evidentă capacitatea virusului SARS-CoV-2 de a dezvolta mutații periculoase.

Medicul a condus aproape 15 ani Secţie ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara și spune că decizia pro sau contra vaccinării împotriva COVID-19 nu este simplă nici măcar pentru un doctor, pentru că „decizia trebuie luată punând în balanță toate argumentele”.

Dorel Săndesc: Vaccinul anti-COVID, în balanța unui doctor

Într-o postare publică pe Facebook, Dorel Săndesc explică de ce este important să ne vaccinăm împotriva COVID-19, dar și care sunt posibilele efecte secundare după vaccinare.

Redăm mai jos postarea:

„Decizia pro sau contra vaccinare nu este simplă, nici măcar pentru un medic. Pentru că, în ciuda beneficiilor indiscutabile ale vaccinurilor (eradicarea unor boli cumplite, limitarea sau prevenirea unor epidemii), acestea ridică și unele îngrijorări, justificate.

Iar semnele de întrebare nu sunt puține. Iată aici, prezentate succint, două dintre ele:

1. Există efecte secundare după vaccinare și cât sunt de periculoase?

DA, există și unele pot fi serioase. Dincolo de efectele imediate postvaccinare (durere la locul injectării, astenie, simptome pseudo-gripale etc.), îngrijorătoare sunt cele care apar mai târziu, de tip autoimun, cum ar fi poliradiculonevrite, mielite, narcolepsie etc.

DA, aceste complicații apar, foarte rar, dar apar, după vaccinuri, mecanismul lor fiind reprezentat de faptul că uneori anticorpii sintetizați în urma vaccinării atacă nu doar virusurile, ci și structuri proprii organismului (cum ar fi sistemul nervos).

DAR se ignoră faptul că aceste complicații apar și în cursul bolii, cu incidență și severitate mai mari decât după vaccin! Mecanismul este același: anticorpii sintetizați împotriva virusului atacă structuri ale organismului.

Noi, cei care îngrijim acești bolnavi, am văzut nu puține complicații de acest gen, cu pareze și paralizii, care s-au supraadăugat bolii COVID-19 și au dus la suferințe grave sau chiar deces.

Dincolo de aceste efecte secundare, boala poate duce la o listă înfiorătoare de SECHELE: fibroză pulmonară, insuficiență cardiacă, fibroză hepatică, tulburări neuropsihice, accidente trombo-embolice tardive severe etc.

Am văzut deja prea multe cazuri decedate la peste o lună de la boală cu embolie pulmonară sau tineri care după boală nu mai pot urca 2 etaje și atâtea altele. Și toate acestea NU apar după vaccin.

2. Nu e mai prudent să nu mă grăbesc, să aștept să văd cum reacționează alții?

Răspuns: NU.

Argumente: protejarea împotriva acestui virus devine o cursă contra-cronometru, în condițiile în care devine evidentă capacitatea sa de a dezvolta mutații periculoase; deja a apărut o mutație mult mai contagioasă și nimeni nu poate garanta că nu va apărea o alta mult mai agresivă și letală: este un fenomen natural, evoluționist, darwinian, numit selecție naturală, prin care se selectează și dezvoltă variantele cele mai competente, adică mai periculoase pentru noi.

Și mai gândiți-vă doar că această mutație nu vine așa din eter, ci se produce, întotdeauna, în organismul-gazdă, care ar putea fi tocmai al tău, dacă nu îl vei proteja prin vaccinare. Și, ca în filmele horror, acel monstru se va naște în tine și te va răpune…

Da, există și șansa să nu te infectezi sau să faci o formă ușoară. Dar experiența acumulată în aceste luni arată că nimeni nu este protejat de riscul unei forme severe sau chiar de deces, nici măcar cei tineri, această teribilă boală acționând după mecanismul ruletei rusești.

Ești dispus să apeși pe acest trăgaci, să joci acest joc periculos fără a fi obligat?

Acestea sunt câteva dintre răspunsurile la doar două dintre întrebările legate de vaccin. Desigur că mai sunt multe. Consider că decizia trebuie luată punând în balanță toate argumentele.

Balanța mea, așezată, da, pe experiența medicală de o viață, dă un verdict fără dubii: vaccinul este soluția cea mai bună pentru mine, pentru cei dragi, pentru tine, pentru noi toți. Să vă dea Domnul gândul bun!”