În România, doar 4% din pacientele cu cancer de sân au reconstrucție mamară. Suntem foarte, foarte departe de alte țări! De exemplu, în SUA 51% din toate pacientele cu cancer de sân în stadii eligibile pentru reconstrucție de sân fac această operație, iar în unele țări din Europa de Vest, 71% din pacientele eligibile fac reconstrucție mamară imediat, spune Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.
Reconstrucția mamară este o intervenție chirurgicală prin care se reconstruiesc forma și dimensiunea sânului pierdut în urma unei mastectomii. De altfel, ghidurile internaționale și studiile medicale subliniază importanța reconstrucției mamare imediate.
Din păcate, în țara noastră reconstrucția imediată este mai degrabă o excepție, nu o normă, deși studiile psihologice arată că impactul benefic al reconstrucției de sân este enorm. Mai mult, impactul pierderii unui sân în urma mastectomiei este echivalent cu impactul pierderii unei rude de gradul I, a adăugat specialistul.
Dr. Ina Petrescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, accentuează aspectul pozitiv pe care o astfel de intervenție îl are asupra psihicului pacientelor:
După trauma aceasta pe care cancerul de sân o cauzează, la final, femeile își doresc să aibă un sân cât mai natural, să își poată recupera viața de dinainte și să aibă o calitate mai bună a vieții.
Am avut paciente de 27 de ani, dar și de 71 de ani, așa că vârsta nu constituie o barieră. Însă există unele restricții atunci când intervin obezitatea, bolile cronice dezechilibrate, fumatul sau boala avansată.
Operația de reconstrucție mamară este decontată CNAS prin subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare, însă numărul intervențiilor realizate/an este foarte mic, având în vedere că anual sunt diagnosticate cu cancer de sân peste 7.000 de românce, majoritatea cazurilor fiind depistate în stadii avansate.
Reconstrucția mamară este o intervenție laborioasă, la care participă o întreagă echipă multidisciplinară, formată din chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog și nu în ultimul rând psihoterapeut.
Lista unităților care derulează subprogramul: