Din seria „sfaturi periculoase și absurde pe Tik Tok”: puiul prăjit în sirop de tuse

21.09.2022
Din seria „sfaturi periculoase și absurde pe Tik Tok”: puiul prăjit în sirop de tuse

Dacă credeați că le-ați văzut și auzit pe toate… ei bine, Tik Tok este o resursă inepuizabilă de perle. Oamenii sunt deopotrivă creativi și inconștienți când postează diverse videoclipuri cu sfaturi care mai de care mai amuzante, ciudate, dar și periculoase pentru sănătate. Cea mai recentă „bijuterie” este puiul prăjit în sirop de tuse, supranumit și „puiul adormit”.

Potrivit persoanei care a postat videoclipul cu pricina (și care a fost șters între timp), puiul prăjit sau fiert în sirop de tuse ar fi nemaipomenit pentru ameliorarea rapidă a simptomelor de gripă și răceală.

Cine crede o astfel de aberație nu numai că este foarte naiv, dar și foarte expus riscului de a se îmbolnăvi, avertizează FDA, autoritatea americană pentru alimente și medicamente. Și nici măcar nu este nevoie să se consume puiul „adormit”, deoarece simpla inhalare a vaporilor rezultați în urma preparării termice poate afecta grav plămânii.

Când prăjești sau fierbi puiul în sirop de tuse, carnea se îmbibă în acesta și rezultă un preparat cu o concentrație extrem de crescută de medicament. Dacă mănânci o bucată de carne gătită astfel, e ca și cum ai înghiți deodată o jumătate de sticlă de sirop de tuse, a explicat dr. Aaron Hartman, medic de familie, pentru mic.com.

Anul trecut, câțiva adolescenți au ajuns la Urgențe după ce au acceptat provocarea Benadryl pe Tik Tok, dintre care unii au decedat din cauza infarctului provocat de supradoza de medicament, potrivit unui articol din British Medical Journal.

Benadryl este un medicament care are în compoziție substanța activă numită difenhidramină. Aceasta are efect antihistaminic și este utilizată în tratamentul alergiilor. Medicamentul este utilizat, totodată, pentru tratamentul insomniei, datorită proprietăților sedative puternice, dar și în unele forme de Parkinson sau pentru stările de vomă cauzate de răul de mișcare.

Provocarea Benadryl pe Tik Tok presupune ingerarea unor supradoze din acest medicament pentru inducerea halucinațiilor, similare în cazul injectării de droguri.

Medicii spun că tinerii se expun unui risc crescut în ceea ce privește sănătatea lor, mai ales că medicamentul respectiv nu necesită rețetă de la medic și poate fi ușor achiziționat din farmacii.

Autoritățile îi sfătuiesc pe părinți să discute cu copiii despre astfel de trenduri periculoase pe Tik Tok și să le explice de ce nu este bine să creadă tot ce văd pe rețelele de socializare, mai ales că circulă foarte multe clipuri în care sunt aruncate la întâmplare sfaturi medicale de către persoane care nu au nicio pregătire în acest sens.

Nu este prima și, foarte probabil, nici ultima provocare periculoasă adresată tinerilor pe Tik Tok, spune dr. Hina Talib. Această rețea de socializare este mediul perfect pentru a disemina astfel de practici extrem de periculoase cosmetizate în trenduri populare, provocatoare, pe muzică atractivă pentru generația Z, adică tinerii care au acum între 14 și 23 de ani.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă