Dieta vegetală ține la distanță formele severe de COVID-19 STUDIU

Noile cercetări sugerează însă că un factor surprinzător ar putea reduce riscul de simptome severe odată ce intri în contact cu noul coronavirus: dieta vegetală.
Dieta vegetală ține la distanță formele severe de COVID-19 STUDIU
Foto: shutterstock

Două dintre cele mai sigure metode prin care să te protejezi de infecția cu COVID-19 sunt vaccinarea și purtarea măștii. Noile cercetări sugerează însă că un factor surprinzător ar putea reduce riscul de simptome severe odată ce intri în contact cu noul coronavirus: dieta vegetală.

Studiul publicat în luna iunie în BMJ Nutrition, Prevention & Health a analizat datele unui chestionat din șase țări (Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite), cu pacienți care au avut o expunere substanțială la COVID-19. Din acest grup, 568 de pacienți au fost diagnosticați cu covid și 2.316 nu.

Dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, 138 au dezvoltat probleme „moderate spre severe”, ceea ce însemna că au avut febră, probleme respiratorii, nivel scăzut de oxigen, în timp ce 439 au fost cazuri ușoare. După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că pacienții care au urmat dieta vegetală aveau un procent de 73% mai mic de a dezvolta simptome severe. De asemenea, persoanele care urmau o astfel de dietă sau o dietă pescatariană aveau riscul scăzut de 58% de a se confrunta cu o formă seversă de COVID-19. Cât despre pacienții care urmau o dietă scăzută în carbohidrați și bogată în proteine, riscurile erau crescute.

Dieta vegetală sprijină sistemul imunitar

„Dietele vegetale sau pescatariene au fost asociate riscului scăzut de complicații în urma infectării cu COVID-19”, au concluzionat cercetătorii. „Aceste obiceiuri alimentare ar putea fi luate în calcul pentru protejarea împotriva reacțiilor severe”.

Fructele și legumele abundă în micronutrienți precum vitaminele A, C, E și minerale ca fier, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sprijină sistemul imunitar și joacă un rol important în producția de anticorpi și reducerea stresului oxidativ. Toate acestea pot ajuta la creșterea șanselor ca sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor, inclusiv împotriva COVID-19.

Proteinele vegetale sunt și ele bogate în fibre și sprijină microbiomul tractului gastrointestinal. Fibrele devin sursa miliardelor de microbi care sprijină funcția imunitară și ne protejează de corpuri străine.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene