Diabetul de tip 1 la copii poate fi „întors din drum”. Soluția: transplantul de material fecal de la mamă

22.07.2021
Diabetul de tip 1 la copii poate fi „întors din drum”. Soluția: transplantul de material fecal de la mamă
Sursa foto: Shutterstock

Transplantul de fecale de la mamă ar putea fi o soluție pentru a preveni diabetul de tip 1 la copii, arată un nou studiu.

Din cauza administrării de antibiotice în primele 5-10 zile de viață și a dezechilibrului microbiotei intestinale, bebelușii prezintă un risc crescut să dezvolte diabet zaharat de tip 1.

Însă microbiomul intestinal al micuților poate fi „reparat” prin transplantul de microbiotă fecală de la mamă în tractul lor gastrointestinal, după ce tratamentul cu antibiotice a fost completat, spun cercetătorii de la Universitatea Rutgers.

Diabetul de tip 1, cea mai frecventă boală autoimună la copii

În studii realizate pe șoareci de laborator, am descoperit că diabetul zaharat de tip 1 la copii poate apărea pe fondul administrării de antibiotice, care afectează imunitatea și duce la declanșarea unor inflamații în zone specifice din corp, crescând astfel riscul de boli autoimune, așa cum este și diabetul zaharat de tip 1, spune dr. Martin Blaser, director la Centrul de Biotehnologie Avansată și Medicină Rutgers.

Transplantul de fecale realizat la 7 zile distanță de la încheierea tratamentului cu antibiotice a reușit să restabilească parțial microbiota cobailor și să scadă riscul de diabet la un nivel normal, arată rezultatele studiului.

Șoarecii expuși la antibiotice prezentau niveluri prea mari sau prea mici ale anumitor proteine specifice. După transplantul de microbiotă fecală, aceste valori s-au normalizat, spune dr. Xue-Song Zhang, coautorul studiului.

Rezultatele detaliate ale cercetării au fost publicate în revista Cell Host & Microbe.

Despre diabetul zaharat de tip 1

În diabet zaharat de tip 1 (denumit în trecut diabet insulino-dependent sau diabet cu debut juvenil), peste 90% din celulele pancreatice care produc insulină sunt distruse definitiv. Ca urmare, producţia pancreatică de insulină este redusă sau absentă.

Numai aproximativ 10% din cazurile de diabet sunt de tip 1. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 fac boala înainte de 30 de ani.

Se consideră că un factor de mediu – probabil o infecţie virală sau un factor nutriţional, care acţionează în copilărie sau în adolescenţă – induce distrucţia celulelor pancreatice care produc insulină de către sistemul imunitar al organismului. Anumite persoane sunt mai susceptibile la acţiunea factorilor de mediu, din cauza unei predispoziţii genetice.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene