Dexametazona, medicamentul minune împotriva coronavirusului. Ce este şi pentru ce se foloseşte

Dexametazona, un medicament de tip corticosteroid, s-ar fi dovedit a fi eficient în tratarea coronavirusului, potrivit cercetărorilor britanici. Pastila administrată în doze mici ar reduce riscul de deces la pacientii conectaţi la aparate de respiraţie.
Dexametazona, medicamentul minune împotriva coronavirusului. Ce este şi pentru ce se foloseşte

Dexametazona, un medicament de tip corticosteroid, s-ar fi dovedit a fi eficient în tratarea coronavirusului, potrivit cercetărorilor britanici. Pastila administrată în doze mici ar reduce riscul de deces la pacienţii conectaţi la aparate de respiraţie.

Cercetătorii de la Oxford au descoperit în cadrul studiului clinic RECOVERY (Randomise Evaluation of COVID-19 thERapY) că un medicament valabil deja în farmaciile din toată lumea ar putea salva vieţile bolnavilor de COVID-19.

Peste 11.500 de pacienţi din mai mult de 175 de spitale NHS, din Marea Britanie, au participat la studiu.

Un număr de 2.104 de pacienţi au fost aleşi la întâmplare pentru a primi dexametazonă 6 mg o dată pe zi (fie pe cale orală, fie prin injecţie intravenoasă) timp de zece zile. Aceştia au fost comparaţi cu 4.321 de pacienţi care au fost îngrijiţi în mod obişnuit.

Rezultatele au arătat că dexametazona ar putea reduce decesele din cauza virusului ucigaş cu o treime (de la 40% la 28%) în cazul pacienţilor conectaţi la ventilator şi o cincime (de la 25% la 20%) în cazul bolnavilor ce au nevoie de administrarea unor doze cu oxigen.

În baza acestor rezultate, o persoană din opt conectate la ventilator ar putea fi salvată.

Dexametazona nu a oferit niciun ajutor în cazul pacienţilor cu coronavirus sănătoşi.

„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major”, a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase şi Sănătate globală la Universitatea Oxford.

„Dexametazona este ieftină, pe raft şi poate fi folosită imediat pentru a salva vieţile oamenilor de peste glob”, a menţionat profesorul, precizând că tramatentul durează 10 zile.

Ce este Dexametazona

Dexametazonă este o soluţie ce conţine ca substanţă activă fosfat de dexametazonă care face parte dintr-un grup de medicamente denumit corticosteroizi.

Medicamentul este utilizat pentru a trata diferite boli care implică inflamaţii la nivelul corpului.

Dexametazona este indicată în boli severe:

• în şoc (de exemplu datorită unei sângerări severe care duce la o scădere a cantităţii de sânge din ţesuturile corpului);
• în acumulare de lichid la nivelul creierului datorită unei tumori cerebrale;
• pentru a trata boli inflamatorii la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor moi (precum artrită reumatoidă);
• pentru a trata reacţiile alergice severe.

De cele mai multe ori, în aceste condiţii, este necesară utilizarea altor medicamente în combinaţie cu corticosteroizii.
 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex