Depresia nu este doar o tulburare mintală, potrivit ultimelor studii

Depresia nu este doar o tulburare mintală, ci afectează şi capacitatea organismului de detoxifiere. Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry susţine că depresia ar trebui abordată ca o boală sistemică tocmai pentru că afectează întregul organism.
Depresia nu este doar o tulburare mintală, potrivit ultimelor studii

Depresia nu este doar o tulburare mintală, ci afectează şi capacitatea organismului de detoxifiere. Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry susţine că depresia ar trebui abordată ca o boală sistemică  tocmai pentru că afectează întregul organism.

Dacă într-adevăr depresia  are efecte negative asupra întregului organism, s-ar putea explica de ce persoanele care suferă de depresie prezintă un risc mai mare să sufere şi de alte afecţiuni precum bolile cardiovasculare sau cancerul. S-a ajuns la această concluzie după ce au fost examinate rezultatele a 29 de studii diferite. Acestea au analizat diferitele moduri în care depresia afectează organismul pe un eşantion de 3961 de persoane. 

Studiile au arătat în mod repetat că depresia este asociată cu creşterea nivelului parametrilor stresului oxidativ în organism.

Stresul oxidativ  este cauzat de un dezechilibru în organism care slăbeşte capacitatea acestuia de a se proteja de toxine. Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă se urmează un tratament împotriva depresiei, organismul îşi revine relativ repede.  În urma tratamentului, persoanele care au suferit de depresie sunt aproape imposibil de deosebit de cele sănătoase în ceea ce priveşte nivelul stresului oxidativ.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere