Depresia, detectată direct de pe telefon

Depresia și declinul cognitiv sunt două probleme îngrijorătoare la nivel global pentru sănătatea minții.
Depresia, detectată direct de pe telefon
Foto: pexels

Depresia și declinul cognitiv sunt două probleme îngrijorătoare la nivel global pentru sănătatea minții. Se pare că, în viitor, telefonul tău va fi capabil să poată detecta dacă te confrunți cu una dintre ele. 

Un nou raport publicat în The Wall Street Journal, care arată că Apple Inc., compania care produce telefoanele iPhone, lucrează la o nouă tehnologie menită să detecteze una dintre aceste afecțiuni. Folosind senzori de date care includ mobilitatea, activitatea fizică și obiceiurile de somn, cercetătorii implicați în proiect speră să descopere semnale digitale care pot face o legătură între starea fizică și emoțională a individului.

Cercetarea, care este încă în desfășurare, face parte dintr-un parteneriat în care compania Biogen și Universitatea California din Los Angeles ( UCLA), se concentrează pe detectarea declinului cognitiv și studiul stresului, anxietății și depresiei, arată The Wall Street Journal.

Depresia, o boală tăcută

Depresia este o boală tăcută și extrem de serioasă, arata Institutul Național de Sănătate Mentală. Simptomele severe ale depresiei pot avea de cele mai multe ori impact asupra modului în care gândești, te simți, gestionezi activitățile de zi cu zi precum mâncatul, somnul și concentrarea. Pentru a putea primi un astfel de diagnostic simptomele trebuie să fie prezente cel puțin două săptămâni. În 2017 s-a estimat că 17.3 milioane de adulți din Statele Unite, trecuți de 18 ani, au experimentat cel puțin un episod de depresie severă în ultimul an. Tot datele din SUA arată că în perioada pandemiei, 4 din 10 adulți au raportat simptome de anxietate sau depresie comparativ cu anul 2019 când 1 din 10 adulți a raportat simptome de anxietate sau depresie.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) definește declinul cognitiv mai mult ca o confuzie frecventă sau pierdere a memoriei și tinde să fie cel mai timpuriu și sesizabil simptom al bolii Alzheimer. Acum probabil te intrebi cum va face Apple aceste performanțe pentru sănătatea noastră. Cercetătorii speră ca datele obținute de pe un iPhone din camera video, tastatură și senzori audio față de datele de pe Apple Watch relevante mișcării, semnelor vitale și somnului pentru a obține detalii despre starea utilizatorului, nivelul de energie și concentrare.

Între timp, compania Biogen realizează un studiu pe o perioadă de doi ani alături de Apple la care iau parte aproximativ 20.000 de participanți (jumătatte dintre ei cu risc crescut de declin cognitiv).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări:
O nouă metodă de a depista cancerul ar putea revoluționa medicina: furnicile
O nouă metodă de a depista cancerul ar putea revoluționa medicina: furnicile
Suplimentul care te ajută să ții glicemia sub control
Suplimentul care te ajută să ții glicemia sub control