De ce trebuie să porţi ochelari de soare şi iarna

În sezonul rece, trupul ne este acoperit cu haine, însă ochii rămân expuşi influenţei solare, existând pericolul de conjunctivită şi chiar de leziuni ale corneei. Acestea pot duce la boli mai grave.
23.01.2017
De ce trebuie să porţi ochelari de soare şi iarna

Iarna, soarele nu este mai puţin periculos decât vara, susţin specialiştii. În sezonul rece, trupul ne este acoperit cu haine, însă ochii rămân expuşi influenţei solare, existând pericolul de conjunctivită şi chiar de leziuni ale corneei.

Acestea pot duce la boli mai grave. Pentru că ochii nu sunt protejaţi, pot apărea degenerescenţa maculară, cataracta şi fotocheratita.

Periculoasă este nu numai lumina directă a soarelui, ci şi radiaţiile reflectate de zăpadă şi gheaţă, conform Rador.

Orbirea zăpezii sau keratoconjunctivita este o inflamaţie a corneei şi a conjunctivei provocată de expunerea ochilor neprotejaţi la reflexia razelor de soare pe zăpadă sau gheaţă, putând fi provocată orbirea timp de 24-48 ore.

Afecţiunile grave ale ochilor pot duce la formarea de tumori benigne, dar dureroase şi depozite în cornee. O expunere prelungită la razele ultraviolete poate dezvolta cancer. Prin urmare, medicii insistă pentru utilizarea ochelarilor de soare şi pe timp de iarnă. 

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator