De ce sunt copiii răutăcioşi şi agresivi unii cu alţii?

Ce este bullyingul? Un fenomen care ia amploare în rândul copiilor, care constă în agresare verbală sau fizică, umilirea sau excluderea din grupul de colegi sau de prieteni.
04.04.2017
De ce sunt copiii răutăcioşi şi agresivi unii cu alţii?

În 2016, peste 1.500 de cazuri de bullying au fost înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului, cu 25% mai mult decât în 2015, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor – 116 111.

Ce este bullyingul? Un fenomen care ia amploare în rândul copiilor, care constă în agresare verbală sau fizică, umilirea sau excluderea din grupul de colegi sau de prieteni.

Ciprian Marica, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, s-a alăturat campaniei de conştientizare a acestui fenomen şi este protagonist al spotului de promovare, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori şi celor afectaţi de bullying.

Ciprian îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116 111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

„M-am alăturat campaniei pentru că lecţiile învăţate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectaţi de bullying.

Este foarte important să-i respectaţi pe ceilalţi, chiar dacă sunt competitori şi chiar dacă sunt diferiţi. Fotbalul este un sport de echipă şi doar împreună cu colegii mei am obţinut rezultate. Aşa şi voi, în viaţă, trebuie să învăţaţi să contaţi pe coechipieri şi prieteni, iar la rândul vostru să îi susţineţi pentru a fi puternici împreună.

Încercaţi să vă înţelegeţi frustrările şi să nu le revărsaţi asupra celorlalţi. Şi, de fiecare dată când aţi căzut, să vă ridicaţi şi să mergeţi înainte. Agresiunea este inacceptabilă, iar prin tăcere nu faceţi decât să fiţi de partea agresorului. Cereţi sprijin şi fiţi prietenoşi, nu răutăcioşi”, a declarat Ciprian Marica, ambasador al campaniei „Clubul Prieteniei Cartoon Network”.

Proiectul îşi propune să acorde sprijin copiilor şi tinerilor afectaţi de bullying şi să susţină desemnarea unei zile de conştientizare a fenomenului în România, care să extindă implicarea la nivelul autorităţilor, al sistemului de învăţământ şi al altor entităţi care pot contribui la prevenirea acestui fenomen.

De asemenea, campania urmăreşte identificarea acelor cazuri de tip bullying – violenţă verbală sau fizică, abuz emoţional, hărţuire şi excludere – care au nevoie de sprijinul specialiştilor şi pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de psihologi şi asistenţi sociali la linia telefonică gratuită 116 111. 

Potrivit statisticilor înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului, cei mai afectaţi de abuzul de tip bullying sunt băieţii cu vârste cuprinse între 9 – 12 ani (34,15%), precum şi fetele de 9 – 12 ani (23,80%), respectiv 16 – 18 ani (15,03%).

„Bullyingul nu este un fenomen nou în România. Nou este faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi şi copii înţeleg să nu accepte comportamente asociate fenomenului bullying şi, astfel, cer ajutor şi consiliere la Telefonul Copilului, linia telefonică dedicată 116 111. Campania desfăşurată în ultimii doi ani a evidenţiat şi un fenomen şocant: copiii se confruntă cu bullyingul încă de la grădiniţă. Prin urmare, acţiunea de educare în privinţa acestui fenomen este vitală şi necesară în mod urgent”, susţine Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului.

Forma de bullying cel mai des întâlnită este cea verbală (42,98%), urmată de violenţa fizică (38,58%). În 82% dintre situaţii, agresiunile au loc în unităţile de învăţământ.

Cauzele abuzului de tip bullying fizic au fost statutul de inferioritate al unui copil faţă de celălalt (din punctul de vedere al dezvoltării fizice sau al vârstei) şi violenţa resimţită în familie de către copilul agresor.

Cauzele agresiunii de tip bullying verbal au fost statutul social/nivelul financiar al familiei, incapacitatea copilului victimă de a se exprima inteligibil (aceştia fiind etichetaţi/umiliţi), nereuşita integrării copiilor noi în grupele existente, centrarea educaţiei pe sancţionarea comportamentelor neadecvate, precum şi incapacitatea integrării copiilor emotivi.

Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)