De ce persistă mâncărimea atunci când te scarpini?

Cercetătorii au observat că pe măsură ce ne scărpinăm mai mult, cu atât creierul eliberează cantităţi mai mari de serotonină, ca urmare a senzaţiei de durere ce apare în zona agresată de unghii.
De ce persistă mâncărimea atunci când te scarpini?

Atunci când te scarpini, creierul eliberează un neurotransmiţător numit serotonină, care creează impresia că dispare mâncărimea , se arată într-un raport al cercetătorilor americani de la Universitatea din Washington.

Însă, potrivit aceloraşi savanţi, serotonina se face vinovată şi pentru faptul că, cu cât ne scărpinăm mai tare, cu atât mâncărimea va fi mai persistentă.

Cercetătorii au observat că pe măsură ce ne scărpinăm mai mult, cu atât creierul eliberează cantităţi mai mari de serotonină, ca urmare a senzaţiei de durere ce apare în zona agresată de unghii. Aşadar, serotonina are dublu rol: de a crea o stare de bine, pe de o parte, şi de a exacerba şi mai tare senzaţia de mâncărime, atunci când ne scărpinăm continuu, până când simţim durere.

Pentru a preîntâmpina astfel de reacţii, experţii au luat în considerare blocarea acestui neurotransmiţător pe un experiment cu şoareci, însă şi-au dat seama că serotonina joacă un rol esenţial în dezvoltarea fizică şi psihică, şi mai ales în controlul senzaţiilor de durere, astfel încât se gândesc să apeleze la o altă tehnică.

Ei consideră că întreruperea comunicării dintre serotonină şi stimulii nervoşi din măduva spinării va putea echilibra cumva acest ciclu de mâncărime până la durere, astfel încât riscul de apariţie pentru diverse afecţiuni dermatologice precum eczema ar putea scădea considerabil.

Rezultate concludente ale unor astfel de experimente  vor fi date publicităţii în viitorul apropiat, atunci când savanţii vor înţelege mecanismele moleculare şi celulare implicate în acest proces.

Sursa: medicalnewstoday.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată