De ce nu pot fi fabricate vaccinuri și medicamente de ultimă generație în România

28.02.2021 | Paula Rotaru
De ce nu pot fi fabricate vaccinuri și medicamente de ultimă generație în România

Fabricarea de vaccinuri și medicamente de ultimă generație este imposibilă în România, cel puțin într-un termen de 3 ani, anunță Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente (PRIMER), într-un comunicat de presă.

Problema este investiția extrem de scăzută în industria farmaceutică, atrage atenția Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER.

România produce mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației

Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia, care au dat importanță industriei farmaceutice și au investit în acest sector economic, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației, se arată în aceeași sursă.

Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiții în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse, dar și în formarea de personal calificat, a declarat Dragoș Damian.

Potrivit acestuia, discuțiile din spațiul public potrivit cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne nu au acoperire în practică.

Avem nevoie de cel puțin 10 ani să ne punem la punct fabricile

Este nevoie de un plan de finanțare bine pus la punct al acestui domeniu. Asta ar putea crea un cadru care să atragă investiții în tehnologie, rețete și formule proprii sau producția realizată sub licență unor fabricanți internaționali, spun reprezentanții PRIMER.

De mai bine de cinci ani propunem măsuri pe termen lung de sprijinire a producției de medicamente pe teritoriul țării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanță strategică pentru a beneficia de facilități fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiții de capital, precum și înființarea unei Autorități Naționale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investițiile în fabrici noi de medicamente și vaccinuri, a adăugat Dragoș Damian.

Fabricile din țară au de recuperat un regres tehnologic de peste zece ani dacă se dorește ca România să fabrice vaccinuri și medicamente de ultimă generație, necesare pacienților români sau celor din alte țări, se arată în același comunicat.