De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi

Pentru pacienții supraponderali sau obezi, consumul de alcool este un real pericol pentru sănătate, arată un studiu.
24.06.2022
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
Foto: shutterstock / De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi

Deși consumul ocazional al unui pahar de vin roșu are efecte de protecție asupra sănătății cardiovasculare, consumul de alcool este totodată asociat riscului crescut de boli precum cancerul de esofag sau ciroza hepatică. Pentru pacienții supraponderali sau obezi, consumul de alcool este un real pericol pentru sănătate, arată un studiu.

Un studiu publicat în luna mai a anului 2021 în European Journal of Clinical Nutrition arată că, după examinarea datelor a 456.437 adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, pe o perioadă de 10.5 ani, pacienții obezi sau supraponderali sunt mai predispuși să se confrunte cu probleme de ficat.

Indivizii care consumau o cantitate mai mare decât cea recomandată aveau un risc crescut de 60% de a dezvolta boli de ficat gras și cu 700% mai mari de deces produs de aceste boli.

Bineînțeles, nu doar consumul excesiv de alcool pune în pericol pacienții obezi sau supraponderali. Chiar și pacienții care urmau recomandările specialiștilor, dar erau clasificați ca fiind obezi, aveau 50% șanse mai mari să se confrunte cu boli de ficat.

Din fericire, reducerea consumului de alcool poate ameliora două probleme dintr-o lovitură. Potrivit rezultatelor unui studiu condus de European Association for the Study of Obesity din 2020, consumul de alcool este asociat riscului de obezitate.

Rezultatele arată că riscul de obezitate și sindrom metabolic cresc din cauza consumului de alcool, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Recomandare video
Dr. Tudor Ciprut, SANADOR: cum se diagnostichează cancerul de colon