De ce evită românii să meargă la dentist. 70% dintre ei nu au mai fost la un control de 2 ani

07.12.2021
De ce evită românii să meargă la dentist. 70% dintre ei nu au mai fost la un control de 2 ani
Sursa foto: Shutterstock

Aproape 70% dintre români nu au mai trecut pragul unui cabinet stomatologic în ultimii doi ani, de când a debutat pandemia de COVID-19. Deși teama de îmbolnăvire ar putea fi un motiv pentru amânarea vizitei la medicul dentist, un studiu* recent arată că, de fapt, altele sunt cauzele. Mai precis, lipsa banilor și frica de durere.

Potrivit unui studiu intern realizat de un lanț de clinici dentare, 59% dintre români ajung la medicul dentist doar când „îi arde”, respectiv când situația devine o urgență și se confruntă cu dureri de dinți insuportabile. Alți aproape 20% ajung la dentist cu carii în stadii avansate. Teama de durere, în proporție de 48%, și motivele financiare, în 28% din cazuri, sunt cele care-i determină pe români să amâne programarea la dentist.

Conform unui studiu Eurostat publicat în 2019, românii se situau la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de vizite la medicul dentist, cu mai puțin de o vizită pe an. Situația nu s-a schimbat în ultimii doi ani, doar 10% dintre români apelând la serviciile unui medic stomatolog anul acesta și aproape 21% anul trecut. Restul de 69% nu au mai fost într-un cabinet stomatologic de peste doi ani!

Foarte puțini români merg la dentist pentru controale de rutină

În ceea ce privește motivul pentru care au fost nevoiți să meargă ultima dată la medicul dentist, 59% dintre cei intervievați recunosc că au fost forțați de împrejurări, mai exact de durerile de dinți. 19,5% dintre ei au dorit să trateze o carie, în timp ce 19,9% au apelat la serviciile unui stomatolog pentru alte motive, cum ar fi tratamentele ortodontice, aplicarea de proteze dentare, de implanturi sau tratamentele estetice ale danturii.

Doar 1,5% din cei intervievați au declarat că au mers la medicul stomatolog cu ocazia controlului anual.

În ceea ce privește motivele care-i țin pe pacienți departe de medicul stomatolog, în fruntea clasamentului este teama de stomatolog sau de durere (48,2%), urmată de motivele financiare (28,2%). Experiențele neplăcute cu alți medici stomatologici i-au determinat pe 18% dintre pacienți să amâne prezentarea la medic, în timp ce aproape 5% dintre ei au recunoscut că nu și-au alocat timp pentru tratamentele dentare.

Spre deosebire de alte țări europene, cum ar fi Olanda, unde pacienții merg de 2-3 ori pe an la medicul stomatolog, inclusiv pentru tratamente profilaxice, în România principalul motiv al prezentării la medicul stomatolog este durerea de dinți.

Puțini dintre pacienții clinicilor vin în scop preventiv și aici ar trebui să intre în rol medicii stomatologi, prin educarea și încurajarea pacienților privind rutina corectă de îngrijire orală. Chiar și părinții îi aduc pe cei mici la doctor doar după ce acestora le apar primele carii. Însă controlul stomatologic ar trebui să înceapă de îndată ce copiilor le dau dinții de lapte, a declarat Dr. Virginia Ardeleanu.

8% dintre români folosesc mai puțin de 2 tuburi de pastă de dinți anual

Dacă vizita la stomatolog nu este o prioritate, situația este mai bună în ceea ce privește obiceiurile zilnice de îngrijire orală. 84% dintre pacienții intervievați au declarat că au obiceiul să se spele pe dinți de două ori pe zi, în timp ce 14% se spală o dată pe zi. Doar 2% dintre pacienți se spală pe dinți o dată la 2 zile sau chiar mai rar.

Semnele sunt încurajatoare și în ceea ce privește consumul de pastă de dinți. Dacă la începutul anului 2020, românii foloseau mai puțin de 2 tuburi de pastă de dinți anual, 60% din pacienții chestionați au declarat că utilizează 3-4 tuburi de pastă de dinți anual, în timp ce 32% cumpără peste 4 tuburi. Doar 8% dintre pacienți folosesc mai puțin de 2 tuburi de pastă de dinți anual.

În ceea ce privește criteriul după care aleg pasta de dinți, 35% dintre pacienți își doresc una care să prevină sau să trateze o anumită afecțiune dentară cu care se confruntă: parodontoză, sensibilitate dentară etc., dar doar 11% urmează sfatul medicului stomatolog cu privire la pasta de dinți necesară. 20% aleg ca pasta de dinți să-i ajute în prevenirea cariilor, în timp ce 8% își doresc să obțină dinți mai albi cu ajutorul ei.

Prețul atractiv rămâne un motiv suficient pentru 26% dintre cei chestionați să cumpere un anumit tip de pastă de dinți. De altfel, reclamele de la TV/Internet (43%) și promoțiile din magazine (49%) sunt principalele criterii care influențează decizia de cumpărare a unui anumit tip de pastă de dinți.

Doar 3,5% dintre pacienți știu că periajul dentar trebuie să dureze 2 minute

Totuși, educația pacienților în ceea ce privește obiceiurile de îngrijire orală trebuie să continue, având în vedere că 49% dintre români se grăbesc să termine perierea dinților în 30 de secunde, în timp ce 30% dintre acordă mai puțin de 30 de secunde periajului.

Doar 3,5% dintre pacienți știu că periajul dentar trebuie să dureze 2 minute. Restul de 17% acordă aproximativ un minut dimineața și seara periajului.

Nici obiceiul de a schimba periuța de dinți o dată la trei luni sau chiar mai des nu este încă o obișnuință în rândul românilor, doar 10,5% dintre pacienți avându-l. Cei mai mulți, 65%, preferă să schimbe periuța o dată la 6 luni, în timp ce restul de 24% schimbă periuța anual sau chiar mai rar.

Periuța și pasta de dinți rămân cele mai utilizate produse de îngrijire orală, 72% dintre pacienți utilizându-le exclusiv pe acestea. 14% utilizează și apa de gură, în timp ce restul de 13% au adăugat în ritualul zilnic de îngrijire orală ața dentară și dușul bucal.

Astfel, dinții periați insuficient, precum și bacteriile acumulate pe periuță, sau îngrijirea orală incompletă provoacă afecțiunile stomatologice, în timp ce lipsa profilaxiei face ca acestea să fie tratate atunci când se agravează și ajung să provoace durere.

*Studiul s-a desfășurat pe un eșantion de 618 pacienți, cu vârsta între 18 și 77 de ani, în perioada octombrie-noiembrie 2021.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii
Recomandări: