De ce este important să ai o relaţie bună cu părinţii tăi în adolescenţă

Obiceiurile somnului în rândul tinerilor se schimbă odată cu trecerea în adolescenţă, cel mai probabil din cauza schimbărilor hormonale. Totuşi un nou studiu sugerează că relaţiile sociale, cu părinţii sau prietenii, joacă un rol mai mare decât biologia în ceea ce priveşte somnul lor.
De ce este important să ai o relaţie bună cu părinţii tăi în adolescenţă

Obiceiurile somnului în rândul tinerilor se schimbă odată cu intrarea în adolescenţă, cel mai probabil din cauza schimbărilor hormonale. Totuşi, un nou studiu sugerează că relaţiile sociale cu părinţii sau prietenii joacă un rol mai mare decât biologia în ceea ce priveşte somnul lor.

Cercetătorii au analizat aproximativ 1000 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Adolescenţii au răspuns la diferite întrebări cu privire la modul lor de viaţă, incluzând timpul alocat somnului, relaţiile cu părinţii sau prietenii şi interesele lor la şcoală. Oamenii de ştiinţă i-au examinat pe adolescenţi în fiecare an de studiu, pentru a vedea cât de repede trec la pubertate.

Concluziile studiului arată că timpul de somn al adolescenţilor scade la 9 ore pe noapte până la vârsta de 12 ani şi ajunge la 7 ore pe noapte până la vârsta de 15.

De asemenea, s-a dovedit că legăturile lor sociale au un impact mult mai mare asupra somnului decât pubertatea, deci aspectul strict biologic.

Constatările subliniază ideea că tinerii care au păstrat legături apropiate cu părinţii lor în anii adolescenţei au parte de un somn mai bun.

De asemenea, stresul în cadrul familiei poate fi un factor important. Studiul arată că tinerii ai căror părinţi s-au despărţit au parte de mai puţin somn şi, în concluzie, de mai puţină odihnă.

„Aceste rezultate consolidează teoria ştiinţelor sociale, aceea că sănătatea este facilitată de legăturile sociale pozitive în rândul tinerilor şi, mai ales, de conexiunile strânse cu părinţii”, afirmă David Maume, profesorul de sociologie care a realizat studiul.

 

Autor: Iulia Pocol

Sursa: livescience.com

Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?
Recomandări:
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Infecțiile urinare netratate îți pot distruge rinichii. Cum le previi și tratezi
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!
Alimente de post care îngrașă. Consumă-le cu moderație!