De ce e important să nu ratezi analizele de sânge?

Asociația Imunis a lansat în luna septembrie o campanie de conștientizare a prevenției cancerelor de sânge, prin schimbarea stilului de viață
04.10.2021
De ce e important să nu ratezi analizele de sânge?
foto: Shutterstock

Multe dintre bolile hematologice sunt asimptomatice, însă, cu ajutorul unei hemoleucograme, o analiză simplă de sânge, orice persoană poate depista cât de sănătos este sângele său. Acest test de screening al sângelui este esențial în diagnosticarea bolilor hematologice. Analizarea parametrilor din hemoleucogramă (eritrocite, leucocite, trombocite) ajută la depistarea diverselor boli de organ sau de sistem, de la anemii, la boli hepatice, hipotiroidism sau cancere de sânge, precum leucemii, mieloame și limfoamele.

Hemoleucograma se poate realiza gratuit de către persoanele asigurate în cadrul sistemului național de asigurări de sănătate. Campania este parte a unui program dedicat stilul de viață al pacientului oncologic – melanom, cancer de sân, cancer pulmonar, cancere hematologice.

În luna septembrie, pe 22, este ziua mondială a Leucemiei Mielodie Cronice, o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Numărul 22/9 reprezintă mutația genetică a cromozomilor 22 și 9 care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge.

Poveste reală a unui pacient cu o boală rară de sânge

„În 2004 am fost diagnosticată cu o boală rară: Leucemie Mieloida Cronică. Azi, mă număr printe pacienții norocoși care au câștigat lupta cu cancerul. Ce înseamnă viața fără LMC? Pentru mine, înseamnă speranță! Speranță pentru toți pacienții care se afla sub tratament sau sunt nou diagnosticați. Speranța că această boală nu este incurabilă sau fatală. În aproape 17 de ani de tratament am învățat cât de fragil, dar și cât de puternic este corpul meu.

Pentru mine a contat că pot să duc o viață normală, și nu m-am “refugiat” sub denumirea unui diagnostic dur. Acum, la 2 ani și 6 luni de când boala mea este controlată fără să mai iau tratament, mă simt mai bine ca oricând. Corpul se reface după tratament. În ultimii 2 ani, am făcut câtva schimbări esențiale: aloc zilnic minim 40-50 minute pentru sport, sunt mai atentă la alimentație, pentru că după anii de tratament, stomacul a avut de suferit.” –Adriana Covaciu, supraviețuitoare LMC și membru fondator Asociația Imunis.

 

Această campanie de conștientizare a cancerelor hematologice face parte dintr-un amplu proiect de lifestyle inițiat de Asociația Imunis, un proiect care se va desfășura pe parcursul unui an și care pune accent pe modalitățile de prevenție a cancerelor de sânge, pulmonar, melanom și cancer de sân.

 

Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador