De ce e important să ne spălăm pe mâini pentru a preveni gripa

Contrar credinţei populare conform căreia gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă, ne putem infecta foarte uşor şi dacă nu e spălăm pe mâini suficient de des! Doctor Daniela Ştefănescu, Medic Primar Medicină de Familie şi Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti ne avertizează că prin simpla atingere a suprafeţelor contaminate putem contracta virusul.
De ce e important să ne spălăm pe mâini pentru a preveni gripa

Contrar credinţei populare conform căreia gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă, ne putem infecta foarte uşor şi dacă nu ne spălăm pe mâini suficient de des! Doctor Daniela Ştefănescu, Medic Primar Medicină de Familie şi Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti ne avertizează că prin simpla atingere a suprafeţelor contaminate putem contracta virusul.

„Gripa este o afecţiune virală extrem de contagioasă, care se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, mai ales în familie şi în rândul colectivităţilor, aşa cum sunt şcolile, grădiniţele sau centrele de afaceri. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru că acesta poate trece de la nivelul nasului şi al gâtului la nivelul plămânilor, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese”, susţine dr. Daniela Ştefănescu.

Dar cum se transmite virusul gripal? Ei bine, acesta se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse – atunci când cineva strănută sau tuşeşte, împrăştie, prin picăturile de salivă, viruşii pe orice suprafaţă sau persoană din apropiere – dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată.

Viruşii care contaminează obiecte sau suprafeţe pe care le atingem, în cazul în care nu ne spălăm pe mâini, pot ajunge la nivelul căilor respiratorii. Iată de ce este foarte important să ne spălăm pe mâini de fiecare dată când ne aflăm în locuri publice, înainte de a mânca sau de a ne atinge faţa. Reţineţi că nu este important doar să ne ferim de persoanele infectate, dar şi să menţinem o igienă strictă, mai ales în perioadele de epidemie.
 

Diana Suciu

Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex