De ce boli oculare suferă românii?

Care sunt cele mai frecvente boli ale ochilor la români
11.08.2021
De ce boli oculare suferă românii?
foto Shutterstock

Să avem grijă de sănătate ca de ochii din cap. Ei bine, și de ochi trebuie să avem grijă. Mai ales că de la debutul pandemiei, suntem cu ochii mai lipiți ca nicioadată în istorie de ecrane. Iată câteva dintre afecțiunile oftalmologice des întâlnite la români.

 

În funcție de vârstă, pot apărea diverse afecțiuni oftalmologice. În general, la copii și tineri români se diagnostichează frecvent afecțiuni infecțioase (conjunctivite, blefarite). De asemenea, și strabismul este detectat de către medici oftalmologi la consultații de rutină. Medici atrag atenția necesității consultului oftalmologic la copii deoarece ei nu au standardul vederii optime și dacă au probleme de vedere nu le sesizează precum adulții.

Ce probleme ale ochilor au adulții români

La vârsta adultă se diagnostichează mai des glaucom, cataractă, boli degenerative retiniene.

Boli oftalmologice provocate de accidente

Din păcate, nici ochii nu sunt scutiți de accidente. Accidente rutiere, traumatisme dar și sporturi extreme pot duce la vătămarea ochilor. Acestea reprezintă urgențe medicale, iar pacientul trebuie dus de urgență la un spital oftalmologic.

Iată ce boli pot apărea din cauza accidentelor: cataractă traumatică, decolare de retină, plăgi corneene, care uneori afectează permanent acuitatea vizuală, având implicații pe termen lung în calitatea vieții, activitate profesională, etc. Medicii oftalmologi atrag atenția că în special tinerii au acest tip de traumatisme oculare.

Atenție și la durata utilizării telefonului, computerului, televizorului

Experții în sănătate recomandă a se folosi cu măsură ecranele. Recomandarea Societății Americane de Oftalmologie este ca la fiecare 20 minute petrecute în fața ecranelor să se facă o pauză 20 secunde în care privirea să se mute  la peste 6 metri. Plimbările în natură sunt ideale.

De asemenea, distanța la care privim în ecrane este foarte importantă. Iată cum trebuie ținut desktopul. Monitorul calculatorului trebuie poziționat la o distanță de 50-65 cm de ochi, având centrul monitorului cu 10-15 cm mai jos față de ochi pentru confort sporit. Dacă lucrați de la laptop, acesta poate fi ținut la 40-45 cm de ochiul uman, variabil în funcție de dimensiunea ecranului.

Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt
Recomandări: