Dacă poți să stai într-un picior timp de 10 secunde, ai putea trăi mai mult timp, potrivit unui studiu

23.06.2022
Dacă poți să stai într-un picior timp de 10 secunde, ai putea trăi mai mult timp, potrivit unui studiu
Test simplu de longevitate: stai într-un picior 10 secunde / Foto: Shutterstock

Un echilibru bun ar putea duce la o viață mai lungă, potrivit unui nou studiu. Persoanele adulte care au reușit să stea timp de 10 secunde într-un picior au avut semnificativ mai puține șanse să moară devreme. Iată în ce constă testul simplu de echilibru care poate prezice starea de sănătate.

1.702 persoane cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani au participat la studiul desfășurat în Brazilia. Aceștia au avut de îndeplinit o sarcină aparent simplă: să stea într-un singur picior timp de 10 secunde, fără să se folosească de mâini pentru a se sprijini de ceva.

Persoanele care au un echilibru bun ar putea trăi mai mult

Cercetătorii au descoperit că participanții care nu au trecut testul aveau un risc cu 84% mai mare să moară din orice cauză în următorii 10 ani, spre deosebire de cei care au reușit să-și țină echilibrul, potrivit studiului publicat în British Journal of Sports Medicine.

De asemenea, oamenii de știință au observat că pe măsură ce participanții aveau o vârstă mai înaintată, acestora le era mai greu să treacă testul. Doar 5% din cei cu vârste de 50 de ani au picat testul, în timp ce 54% din persoanele peste 70 de ani nu au reușit să-și țină echilibrul.

Studiul este unul observațional, astfel că s-a descoperit o legătură între echilibru și riscul de moarte, însă nu există încă o explicație clară de ce există acest risc, în cazul celor care au probleme cu echilibrul.

Testul de echilibru este un indicat al stării generale de sănătate

De asemenea, studiul nu a ținut cont de alți factori precum dieta, exercițiile fizice, căzături recente, fumat sau medicamente care pot afecta echilibrul. Participanții care nu au putut trece testul aveau o stare de sănătate mai precară, mulți dintre ei având probleme cardiace, hipertensiune, colesterol crescut și diabet, față de cei care și-au ținut echilibrul.

Cu toate acestea, testul de echilibru, alături de analize medicale de rutină, poate fi un mod bun de a prezice diverse afecțiuni, spun cercetătorii.

Echilibrul este o componentă importantă a stării noastre generale de sănătate – alături de anduranță, forța musculară și mobilitate. Exerciții simple, efectuate acasă, ne pot ajuta să avem un echilibru mai bun și în felul acesta să evităm diverse lovituri în urma căzăturilor.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras