Cuprul poate fi un declanşator al bolii Alzheimer

Conform unui studiu, cuprul, care ce se găseşte aproape în orice, de la apa de băut la carnea roşie, poate fi un declanşator al bolii Alzheimer. Studiul, publicat luni, 19 august 2013, în ziarul Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că acesta nu permite proteinelor toxice să părăsească creierul.
22.08.2013
Cuprul poate fi un declanşator al bolii Alzheimer

Conform unui studiu, cuprul, care ce se găseşte aproape în orice, de la apa de băut la carnea roşie, poate fi un declanşator al bolii Alzheimer.
Studiul, publicat luni, 19 august 2013, în ziarul Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că acesta nu permite proteinelor toxice să părăsească creierul.


„Este clar că, în timp, cuprul deteriorează sistemele prin care beta-amiloid (proteină pe care organismul o produce în mod obişnuit) este eliminată din creier“, spune Rashid Deane, profesor-cercetător la Universitatea Rochester Medical Center, departamentul Neurochirurgie, membru la Center for Translational Neuromedicine, lider şi autor al studiului. Acest lucru face ca proteina „să se acumuleze în creier şi să formeze plăci, semnul distinctiv al bolii Alzheimer.”

Acest mineral este important pentru organism, deoarece ajută la dezvoltarea sistemului nervos, la creşterea oaselor şi la secreţia de hormoni.

Cercetatorii s-au uitat la efectul pe care îl are cuprul folosit în apă asupra şoarecilor. Ei au folosit doze mici de cupru, pe o perioadă de trei luni. Doza a fost de 10% din nivelul maxim de contaminare stabilit de către Agenţia pentru Protecţia Mediului.

„Acestea sunt niveluri foarte scăzute de cupru, echivalentul a ceea ce oamenii ar consuma într-o dietă normală.” Deane a spus. „Am ales cuprul în apă pentru că este uşor absorbit în sânge.“
Chiar si cu un nivel scăzut de cupru, oamenii de ştiinţă au găsit o acumulare de proteine toxice în creier. De asemenea, au descoperit că expunerea la cupru duce la ruperea barierei de sânge din creier, ceea ce face ca acesta să ajungă mai uşor în creier.

„Cuprul este un metal esenţial şi este clar că are aceste efecte din cauza expunerii pe o perioadă lungă de timp“, a spus Deane. „Cheia va fi să se găsească un echilibru între consumul prea mare şi prea mic de cupru. Acum nu putem spune care va fi nivelul corect, dar o dietă sănătoasă joacă un rol important în reglarea acestui proces.“

Sursa: thechart.blogs.cnn.com
 

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări: