Ninge, ninge, dar la un moment dat nu se mai oprește. Și vezi cum nămeții se adună și trebuie să faci ceva că să nu te blochezi în casă. De obicei, câte un mascul din familie se oferă să dea deoparte zăpada cu lopata. Dar ce te faci dacă este mai sedentar sau mai bătrâior? Îi recomanzi câteva dintre sfaturile experților americani în traumatologie care anual se confruntă cu sute de accidentați din cauza zăpezii și lopeții!
În primul rând, expertul Kara Smith de la Centrul de fitness de la Universitatea Loyola din Chicago susține că acțiunea de curățare a zăpezii cu lopata echivalează cu ridicările rapide de greutăți mari la sală. Așa că, fiind vorba despre fitness curat, este necesară o încălzire de 5-10 minute înainte de orice mișcare cu lopata.
Aceasta poate consta în mișcări de brațe combinate cu o plimbare în pas alert. În al doilea rând, medicii interzic cu desăvârșire această activitate persoanelor care au probleme cu spatele!
Apoi, sunt utile și alte recomandări cum ar fi purtarea hainelor în straturi, ca să poate fi eliminate una câte una, după un efort îndelungat, în funcție de temperatura de afară. Apoi, specialiștii recomandă o lopată ușoară și mică, pentru a evita greutățile mari.
De asemenea, pentru că forță să fie distribuită uniform, brațele trebuie să stea la distanță pe coadă lopetii. Apoi, forță trebuie să vină din picioare, și nu din musculatura spatelui, genunchii trebuie ușor flexați, iar pe cât posibil, zăpadă trebuie împinsă și nu ridicată.
În nici un caz, ea nu trebuie aruncată peste umăr. Sunt utile și pauzele dedicate exercițiilor de stretching. Este importantă hidratarea pentru a rezista temperaturilor scăzute. De asemenea, doctorii recomandă evitarea cofeinei și a nicotinei pentru că acestea suprasolicită inima. Cât despre alcool, este de evitat pentru că predispune la îngheț și hipotermie.