Cum să afli dacă sânii sunt sănătoşi – 3 campanii de depistare a cancerului de sân gratuite

Luna octombrie este luna de luptă împotriva cancerului de sân. 2.500 de hope kit-uri vor fi împărţite pacientelor cu cancer de sân din spitale din România.
07.10.2019
Cum să afli dacă sânii sunt sănătoşi - 3 campanii de depistare a cancerului de sân gratuite
”Autopalparea poate fi un prim pas în direcţia unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiţia ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic” declară dr Dragoş Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti.

În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră. Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală. Depistarea precoce poate fi salvatoare. În acest sens se desfăşoară 3 campanii de informare şi detectare a cancerului de sân. De pe 7 octombrie a debutat campania ”Are nevoie de tine. Vorbeşte cu ea”.

Astfel, în Centrul Comercial Orhideea din Capitală, în perioada 7 – 20.10.2019, cu sprijinul unor studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, femeile vor învăţa cum să îşi facă autopalparea sânilor în mod corect, prin intermediul unor mulaje anatomice speciale şi al unui film educaţional

Autopalparea sânilor, o metodă eficientă

”În ultimii ani, cancerul de sân a devenit o boală tratabilă şi chiar curabilă, în măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această ţintă, este foarte important efortul de educare în privinţa depistării precoce, pentru toate femeile. Autopalparea poate fi un prim pas în direcţia unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiţia ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic”, a completat Dr. Dragoş Median, Compartimentul Oncologie Ginecologică, Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti. În acest scop, în luna luptei împotriva cancerului de sân, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Roche România au lansat campania ”Are nevoie de tine. Vorbeşte cu EA!”.

Campania îşi propune să fie aproape de femeile diagnosticate cu cancer de sân şi să le ofere speranţă şi susţinere pe parcursul tratamentului

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Roche România vor oferi 2.500 de hope kit-uri femeilor aflate în tratament în spitale din Bucureşti şi din ţară. Hope kit-ul conţine materiale educaţionale despre  cancerul de sân,  produse de îngrijire de la Avon – partener al acestei campanii – precum şi o pereche de şosete călduroase, un termos şi un săculeţ de ceai.
Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să ştie că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui Hope Kit vrem să dăm un mesaj de speranţă pacientelor, să le ajutăm să treacă mai uşor peste perioadele mai dificile ale tratamentului, pentru a putea să iasă învingătoare din lupta cu această boală” spune Cezar Irimia, preşedinte FABC.
De asemenea, în perioada 7-20 octombrie, în Centrul Comercial Orhideea, va fi amenajat un spaţiu în care studenţi la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” le vor arăta femeilor cum se face autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice de sâni şi al unui clip video în care un medic specialist explică cum se face corect autopalparea sânilor.
De asemenea, campania are drept ambasadori jurnaliste, bloggeriţe şi actriţe.

Nu am făcut destul şi Cancel Cancer – alte campanii ce oferă investigaţii gratuite în vederea depistării cancerului de sân

Tot în luna octombrie, FABC derulează şi campania ”Nu am făcut destul”, care are ca scop oferirea de investigaţii medicale gratuite pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural. Anul acesta, campania se desfăşoară în 14 sate din Satu Mare, Arad, Timiş, Hunedoara şi Bihor. Mai multe detalii despre campanie şi programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro/
De asemenea, în cadrul campaniei Cancel Cancer se vor efectua peste 3.000 de mamografii gratuite în România. ”Peste 3.000 de femei sunt aşteptate în ţară la ecografii mamare gratuite, în cadrul celei de-a treia ediţii a campaniei Cancel Cancer” spune Loredana Ciubotaru, CSR Specialist Avon România.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee