Cum arată plămânii unui bolnav de COVID nevaccinat versus ai unui pacient imunizat

27.07.2021
Cum arată plămânii unui bolnav de COVID nevaccinat versus ai unui pacient imunizat
FOTO: Twitter

Un medic din SUA, specializat în boli infecțioase și medicină internă, a publicat radiografiile pulmonare a doi pacienți infectați cu coronavirus, pentru a demonstra diferența dintre plămânii unei persoane vaccinate împotriva COVID-19 și al alteia care nu s-a vaccinat.

Dr. Faheem Younus a precizat că și cei vaccinați pot face forme ușoare de COVID-19, însă cei care nu s-au imunizat pot avea probleme destul de grave, cu risc mare de a ajunge la ATI, mai ales în timp ce varianta Delta devine dominantă.

„Da, puteți să faceți COVID-19 și dacă v-ați vaccinat, dar, de obicei, este vorba de o formă ușoară”, comentează medicul.

FOTO: Twitter

Faheem Younus, care prezintă două radiografii pulmonare pe Twitter. Plămânii pacientului vaccinat apar în partea stângă a imaginii, fiind mult mai negri decât cei din radiografia din dreapta, cea a unui pacient neimunizat și foarte afectat de infecția cu Sars-Cov-2, scrie Gândul.ro.

Plămânii după COVID pot fi afectați și 3 luni de la vindecare

Plămânii după COVID, în special după o formă moderată sau severă a bolii, pot prezenta leziuni dintre cele mai grave.

Mai multe studii au arătat că urmările COVID-19 se pot observa la nivelul plămânilor chiar și la 3 luni sau chiar mai mult de la vindecare.

Aceste sechele pot fi cu ușurință observate prin Tomografie Computerizată (CT) și relevă adeseori un aspect mat al plămânilor, deci capacitatea de oxigenare a acestora este vizibil afectată.

Astfel de modificări sunt asociate frecvent cu dispnee severă, astenie pronunțată, dureri faringiene și rezistență extrem de scăzută la efort.

Exercițiile de respirație, terapia cu oxigen hiperbaric, odihna și alimentația echilibrată pot ajuta la recuperarea funcției pulmonare după COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice