Cu ce băuturi nu trebuie asociate energizantele

Energizantele pot duce chiar la deces, dar, de cele mai multe ori, utilizarea lor excesivă se asociază cu tulburări cardiovasculare şi neurosomatice certe, spun medicii.
Cu ce băuturi nu trebuie asociate energizantele

Băutura energizantă pe care o găsim la supermarket şi al cărei rol declarat este acela de a creşte capacitatea de efort, de a furniza energie, poate avea, în anumite situaţii, efecte negative asupra sănătăţii. 

În situaţii extreme, energizantele pot duce chiar la deces, dar, de cele mai multe ori, utilizarea lor excesivă se asociază cu tulburări cardiovasculare şi neurosomatice certe, spun medicii.

Compoziţia băuturilor energizante include de obicei următoarele elemente: cofeină, care stimulează sistemul nervos, aminoacizi esenţiali, cum este taurina implicată în transmitera impulsurilor nervoase, şi substratul energetic, cum ar fi zaharurile sau alte substanţe similare.

„La acestea se adaugă conservanţi, aditivi şi alte substanţe, inclusiv aluminiu din ambalajele utilizate. Chiar dacă substanţele de bază au, la prima vedere, şi în doze normale, efecte benefice asupra sistemului nervos, asocierea aditivilor şi a altor substanţe vor avea efecte nedorite pe termen îndelungat. Dacă trecem de doza uzuală (adică mai mult de o cutie de băutură energizantă ) sau facem anumite combinaţii, putem ajunge în situaţii realmente periculoase, fără a conştientiza de unde provine, de fapt, necazul”, subliniază dr. Claudiu Chivu, specialist în chirurgie cardiovasculară, pentru Gândul.

În combinaţie cu alte stimulente sau cu alcoolul, energizantele pot fi fatale!

„În cazul primelor, efectele secundare ale cofeinei se sumează cu cele ale celorlalte stimulente, apare un fenomen de potenţare. În  combinaţie cu alcoolul, în prima fază, băutura energizantă va estompa la nivel cerebral efectul acestuia. În rest, băuturile energizante pot potenţa şi efectele nocive ale drogurilor”, adaugă specialistul.

Băuturile energizante pot determina apariţia infarctului!

Conţinutul de cofeină al unei doze de băutură energizantă este de obicei dublu faţă de o cafea normală. Consumul exagerat de cofeină conduce la amplificarea frecvenţei bătăilor inimii, la creşterea tensiunii arteriale, la palpitaţii, dureri în dreptul inimii, senzaţie de sufocare.

„În cazul persoanelor care prezintă boli cardiace preexistente, consumul de băuturi energizante este interzis, deoarece o inimă slăbită nu va face faţă suprasolicitării şi va ceda. Cum cedează inima? În două moduri, fie printr-o tulburare de ritm, fie prin infarct miocardic”,  precizează medicul Claudiu Chivu.

Infarctul reprezintă moartea unei porţiuni din muşchiul inimii. În general,  ca urmare a blocării aportului de oxigen. În afară de suprasolicitarea directă a inimii, există şi alte mecanisme care pot conduce la infarct. Cofeina are un efect diuretic, adică de deshidratare a celulelor, crescând implicit vâscozitatea sângelui. Există studii care sugerează că aportul a peste 200 mg de cofeină pe zi induce în organism o creştere a unor substanţe proinflamatorii, cum este homocisteina, şi se asociază cu o incidenţă mai mare a infarctului miocardic.

Citeşte continuarea în Gândul

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere