Creaţii inspirate din ia tradiţională românească, la London Fashion Week

Creaţii inspirate de bluza tradiţională românească, cuprinse în expoziţia de design vestimentar şi bijuterie contemporană "Untamed Skin-The Romanian Blouse", vor fi prezentate, între 20 şi 24 februarie, la London Fashion Week, cel mai amplu eveniment din industria modei din capitala Marii Britanii.
Creaţii inspirate din ia tradiţională românească, la London Fashion Week

Creaţii inspirate de bluza tradiţională românească, cuprinse în expoziţia de design vestimentar şi bijuterie contemporană „Untamed Skin-The Romanian Blouse”, vor fi prezentate, între 20 şi 24 februarie, la London Fashion Week, cel mai amplu eveniment din industria modei din capitala Marii Britanii.

Astfel, Institutul Cultural Român (ICR) din Londra deschide, vineri, expoziţia de design vestimentar şi bijuterie contemporană „Untamed Skin – the Romanian Blouse”, reprezentând propunerea românească la secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week, cel mai amplu eveniment din industria modei care are loc anual în capitala Marii Britanii şi care, în acest an, se va derula în perioada 20 – 24 februarie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Aceasta este cea de-a cincea participare consecutivă a României, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), la celebrul eveniment mondial al modei.

Prezentând o selecţie de trei tineri designeri români ale căror creaţii au fost inspirate de bluza tradiţională românească – Alexandru Nimurad şi Alexandra Abraham, cu un set de creaţii vestimentare, şi Victoria Tonu, cu o prezentare de bijuterie contemporană -, expoziţia este organizată în colaborare cu Galeria Galateca din Bucureşti şi va putea fi vizionată în perioada 20 februarie şi 20 martie.

Expoziţia „Untamed Skin – The Romanian Blouse” îşi îndreaptă atenţia către originile iei româneşti, o piesă vestimentară rafinată şi delicată, dar cu un aspect neîmblânzit, ce în mod tradiţional era purtată aproape de pielea purtătoarei şi a cărei ţesătură era lucrată manual din fibre naturale, brodate cu simboluri primordiale. Cei trei designeri prezentaţi în acest proiect au dezvoltat o
colecţie colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii şi bijuterii în jurul formei şi simbolurilor iei româneşti, pe care au reinterpretat-o raportându-se la propria identitate artistică, onorând astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural românesc şi înglobând istoria vizuală a iei atât pe teritoriul României, cât şi la nivel internaţional.

Seducătoarea ie românească a devenit o piesă vestimentară foarte apreciată în perioada interbelică, când regina Maria a României a început să o poarte ca pe un simbol de respect şi de apartenenţă la cultura română. Ulterior, ia a pătruns în iconografia internaţională, odată cu tabloul lui Matisse „La Blouse Roumaine” şi cu clasicii designeri de modă Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Emillo Pucci şi, mai recent, Tom Ford.

Secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week este coordonată de British Council şi British Fashion Council şi dedicată proiectelor naţionale prezentate de institutele culturale străine din Londra, cel mai bun proiect fiind premiat cu Silver Pigeon Award de un juriu de specialişti. La ediţia curentă participă 130 de designeri din 30 de ţări.

ICR Londra a debutat programul de promovare a designerilor români în Marea Britanie în 2010, printr-un stand la secţiunea On|Off din London Fashion Week şi o expoziţie la sediul din Belgrave Square, cu designerii Carmen Secăreanu, Iris Şerban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Niţă şi Vika Gorencu. Apoi, începând din 2011, somptuosul sediu a devenit scena predilectă de promovare a creativităţii româneşti în capitala britanică, aceasta fiind cea de-a cincea prezenţă consecutivă la Săptămâna Modei de la Londra.

Participarea României la London Fashion Week s-a bucurat, la ediţiile din ultimii doi ani, de câştigarea unor importante distincţii: locul al doilea, în februarie 2013, în competiţia pentru premiul Best Emerging Talent, urmată de acordarea, anul trecut, a menţiunii speciale a juriului designerului Lucian Broscăţean, cea de-a doua distincţie după marele premiu în competiţia pentru cel mai bun designer.