Cozonac sănătos pentru sărbători fericite

11.12.2015
Cozonac sănătos pentru sărbători fericite
 
Desertul-vedetă de pe mesele festive ale românilor – cozonacul – se transformă, de multe ori, într-unul dintre cei mai înverşunaţi duşmani ai stării noastre de bine şi ai indicelui de masă corporală atunci când este consumat peste măsură.
 
Din păcate, uneori, chiar şi în cantităţi mici, cozonacul din comerţ face rău din cauza multitudinii de ingrediente industriale, adăugate reţetei tradiţionale din raţiuni economice sau estetice. Printre acestea se regăsesc: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori.
 
Cozonacul cu maia NU conţine niciunul din aceste ingrediente industriale şi respectă  reţeta tradiţională a cozonacului – mai puţin utilizarea laptelui dulce – şi anume: făină tip 000, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri. Făina folosită este foietaj, neaditivată, de la „7 spice”.
 
Există două feluri de maia pentru cozonac: 
 
• maiaua dulce, făcută din drojdie, lapte, zahăr, făină; 
maiaua acra, făcută doar din făină şi apă. 
 

La MamaPan,  cozonacii sunt făcuţi doar cu maia acră, datorită beneficiilor pe care le aduce ea în aluat. Cozonacii făcuţi doar cu maia acră sunt superiori celor industriali pentru că:

·         sunt uşor digerabili şi nu cad greu la stomac datorită maialei, care „predigeră” aluatul;

·         au un gust interesant, ca de bragă, şi o aromă vie, neaşteptată, dulce-acrişoară;

·         sunt mai consistenţi şi mai denşi decât cozonacii cu drojdie, astfel încât senzaţia de saţietate se instalează mult mai repede, împiedicând un consum exagerat;

·         au calităţi nutriţionale deosebite graţie maialei, care acţionează ca un  probiotic la nivelul sistemului digestiv, încurajând absorbţia vitaminelor şi mineralelor;

·         nu produc probleme consumatorilor cu alergii şi intoleranţe alimentare: drojdia fiind absentă, nu există riscul alergiei la drojdie; dospirea făcându-se cu maia, cozonacii MamaPan sunt bine toleraţi şi de persoanele sensibile la gluten;

·         au un indice glicemic mai scăzut decât cozonacii industriali, fiind mai potriviţi pentru persoanele implicate într-o cură de slăbire sau o dietă specială;

·         nu conţin nici un fel de adaosuri şi arome artificiale.

 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează
Recomandări: