COVID-19 ar putea provoca infertilitate masculină

12.10.2020 | Paula Rotaru
COVID-19 ar putea provoca infertilitate masculină

Un nou studiu realizat de cercetătorii israelieni arată că boala COVID-19 ar putea crește riscul de infertilitate masculină. Tot în urma acestor cercetări, ei au explicat de ce COVID-19 are o rată mai mare de mortalitate în rândul bărbaților, comparativ cu femeile și copiii.

Volum scăzut al spermei la pacienții cu forme moderate de COVID-19

Dr. Dan Aderka de la Sheba Medical Center, autorul principal al studiului, afirmă că virusul a fost găsit în spermă la aproximativ 13% dintre pacienții cu boala COVID-19 și că a existat o scădere cu 50% a volumului spermei, a concentrației și a motilității la pacienții cu boală moderată chiar și la 30 de zile după diagnostic.

În cele din urmă, testele postmortem a 12 pacienți cu COVID-19 au demonstrat modificări moderate până la severe în celulele testiculare care susțin dezvoltarea spermei și a celor care produc testosteron, hormonul care induce divizarea și multiplicarea spermei.

El a adăugat că, de asemenea, este încă neclar dacă efectele asupra calității și cantității spermei sunt reversibile sau persistente. Medicii vor trebui să examineze acești pacienți la șase luni și la un an după recuperare pentru a vedea dacă daunele „rezistă testului timpului”.

Cum se explică rata scăzută de mortalitate la femei și copii

Aderka a spus că există o altă ipoteză care poate fi explorată acum, tot ca rezultat al cercetărilor sale.

Interesant este că o enzimă numită TMPRSS2 ajută virusul să se lege de receptorul ACE, facilitând infiltrarea virusului SARS-CoV-2 în celule, a afirmat medicul.

TMPRSS2 este activat de testosteron. „Acest fenomen poate explica ratele mai crescute de morbiditate și mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu COVID-19 în comparație cu femeile”, a spus dr. Aderka.

De asemenea, aceasta poate fi și o explicație în ceea ce privește ratele scăzute de morbiditate și mortalitate la copii, ale căror niveluri de testosteron sunt scăzute.

Este un studiu intens dezbătut în mediile de specialitate și reprezintă un subiect pe care medicii din domeniu îl vor urmări în evoluție. Este drept că anumite modificări ale celulelor testiculare sau ale structurii țesutului testicular pot fi definitive. În acest caz, și scăderea calității spermei este posibilă. Sperma poate fi afectată pe termen lung, așa cum se întâmplă și după unele boli ale copilăriei, cum sunt oreionul ori varicela.  Este de menționat însă faptul că nu avem proba timpului. Aceste teorii vor fi confirmate sau infirmate de viitoarele studii, cel mai probabil peste câțiva ani, a explicat dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie specializat în infertilitatea cuplului și fertilizare in vitro.

Recomandări: