COVID-19 crește de 6 ori riscul de disfuncții sexuale. Care este cauza?

07.04.2021 | Paula Rotaru
COVID-19 crește de 6 ori riscul de disfuncții sexuale. Care este cauza?
Sursa foto: Shutterstock

Domnilor, dacă vreți să vă reduceți riscul de disfuncții erectile și de a vă infecta cu noul coronavirus, trageți-vă masca pe nas!

Potrivit unui nou studiu, trecerea prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, cel care determină boala COVID-19, ar crește de până la 6 ori riscul de apariție a disfuncțiilor sexuale. Cauza? Cel mai probabil este vorba despre o disfuncție endotelială, spun cercetătorii.

Infecția cu noul coronavirus ar putea duce la disfuncții sexuale pe termen scurt sau lung, arată studiul.

În plus, disfuncțiile erectile la bărbații care nu sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 pot fi un predictor pentru forme moderate sau severe de COVID-19, în cazul infectării. Iar asta deoarece disfuncțiile erectile survin cu precădere în rândul bărbaților care au deja un sistem cardiovascular deficitar.

Cercetătorii italieni au analizat datele primite prin intermediul unor chestionare completate online de 100 de bărbați (dintre care 25 trecuseră prin infecția cu SARS-CoV-2), în perioada aprilie-mai 2020.

Astfel, ei au descoperit că incidența disfuncțiilor sexuale era mai mare în grupul bărbaților care fuseseră infectați (28% versus 9,33% în grupul celor neinfectați).

Potrivit experților, mecanismul probabil al acestei complicații post-COVID ar fi o disfuncție endotelială.

De altfel, ipoteza afectării vasculare în cazul infectării cu SARS-CoV-2 nu este o noutate. Potrivit medicilor, infecţia, dar mai ales inflamaţia consecutivă se propagă pe cale sangvină la toate organele, cauzând sindromul de disfuncţie multiplă de organe, motiv pentru care boala COVID-19 este mai degrabă una de natură vasculară decât respiratorie.

Disfuncții sexuale și disfuncția endotelială

Disfuncția erectilă este definită ca incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficient timp pentru a obține plăcere sexuală satisfăcătoare, pe parcursul a cel puțin 3 luni.

În foarte multe cazuri, disfuncțiile sexuale sunt considerate un simptom „santinelă” pentru bolile cardiovasculare, în special infarct de miocard și accident vascular cerebral, deseori fiind primul semnal de alarmă.

Printre cei mai cunoscuți factori de risc cardiovascular se numără: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul și dislipidemia.

Toți acești factori favorizează apariția aterosclerozei. Aceasta, la rândul ei, împiedică circulația optimă a sângelui la nivelul țesutului erectil în timpul stimulării sexuale, condiție prealabilă pentru apariția unei erecții ferme.

În timpul unei erecții, celula endotelială care căptușește spațiile sinusoidale este întinsă prin fluxul sangvin.

Ca răspuns la această stimulare mecanică, celula endotelială produce și eliberează oxid nitric. Acesta este indispensabil pentru relaxarea țesutului erectil și pentru menținerea erecției.

Când acest mecanism eșuează, se formează baza fiziopatologiei disfuncției endoteliale, mecanismul fiziopatologic comun între bolile cardiovasculare și disfuncțiile sexuale.

Surse: onlinelibrary.wiley.com, nature.com

Recomandări: