Copilul tau a inceput scoala? Ajuta-l sa aiba incredere in el!

Oricat ar fi de inteligent, un copil fara incredere in el nu se va remarca niciodata la scoala.
Copilul tau a inceput scoala? Ajuta-l sa aiba incredere in el!
Copilul tau a inceput scoala? Ajuta-l sa aiba incredere in el!

Oricat ar fi de inteligent, un copil fara incredere in el nu se va remarca niciodata la scoala. Timiditatea si teama de a vorbi in public ii vor face pe profesori sa creada ca nu a invatat, iar pe colegi sa-l creada bleg. In felul acesta, multi copii dotati se pot pierde. Ce poti face pentru a evita o astfel de situatie?

Ei bine, primul pas este sa recunoasteti copilul care nu are incredere in el. Acesta vorbeste foarte incet, nu ridica mana in clasa si evita sa raspunda la intrebari, nu accepta observatiile celor din jur, nu are prieteni, este timid sau agresiv, obraznic, bataus pentru a-si ascunde sentimentul de inferioritate, este usor influentabil si pare indiferent la ce i se intampla.

In schimb, copilul care are incredere in sine isi asuma responsabilitati, realizeaza sarcini noi si nu ezita sa ceara ajutorul atunci cand are nevoie. De asemenea, isi exprima clar sentimentele pozitive si negative si ofera ajutor altora.

Cum il ajutati pe copil sa aiba incredere in sine?

  1. Apreciati-i si micile reusite. Cand il laudati este important sa o faceti neconditionat. Cu alte cuvinte, nu adaugati cuvinte cum ar fi «dar» sau «de ce». Nu adaugati «Dar cum ramane cu asta?» sau «De ce nu te porti asa tot timpul?» Aceste rezerve vor estompa efectele pozitive ale vorbelor de lauda.
  2. Nu-i cereti copilului mai mult decat poate face la varsta lui.
  3. Incurajati-i curiozitatea.
  4. Nu faceti lucrurile pe care el nu le reuseste, in locul lui, ci ajutati-l, facand impreuna.
  5. Daca voi va recunoasteti greselile si copilului ii va fi usor sa le recunoasca pe ale lui.
  6. Ascultati-l, sa stie ca el e important pentru voi.
  7. Nu-l mai comparati cu fratii, surorile sau cu alti copii. Cultivati-i propria personalitate.

 


 

 

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică